latinica  ћирилица
21/02/2018 |  18:36 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Шта се крије иза иницијативе Дениса Бећировића да се обезбиједи равноправност Срба (ВИДЕО)

Шта се крије иза иницијативе Дениса Бећировића из СДП-а, подржане у Представничком дому БиХ, којом се позивају надлежни у четири кантона, да у својим уставима обезбиједе равноправност Срба. Из СНСД-а, у коме су гласали против, упозоравају да Парламентарна скупштина није надлежна за питања на кантоналном или ентитетском нивоу.
Денис Бећировић - Фото: РТРС
Денис БећировићФото: РТРС

Генерални секретар СНСД-а Лука Петровић изјавио је да странке које чине Савез за промјене ни овог пута нису знале шта раде. Не само што су дозволили да Парламент БиХ одлучује за неки кантон, сутра ће покушати за Републику Српску, већ што су прихватили и да постоји 'босански језик', што је још једна подвала коју нису схватили.

СДП-ов Денис Бећировић предлаже да у року 30 дана Представнички дом уреди конситутивност Срба у Херцеговачко-неретванском, Ливањском, Западнохерцеговачком и Посавском кантону. Он каже да "гдје год има уставне неравноправности, гдје год има неправде, наша је дужност да те ствари исправљамо.”

Из СНСД-а поручују да је срамно да Срби нису конститутивни у Федерацији, и да то треба да исправе федералне институције. Бећировић, каже Сташа Кошарац, жели да манипулише Србима у Федерацији. СДП исту процедуру може да покрене у федералном парламенту.

“Представнички дом нема уставни капацитет. Ми одбацујемо сваку политичку тежњу да Парламент БиХ буде надређен нижим нивоима власти. Ми то не дозвољавамо, то је лош модел, који би се могао увести као пракса и онда би Република Српска имала низ проблема”, каже Кошарац.

О овоме реагују и СДС, ПДП и НДП. Тврде да у СНСД-у раде за интерес ХДЗ-а.

Вукота Говедарица, предсједник СДС, каже да таква одлука не доприноси добром и прави додатну штету када је у питању уставни положај Срба у БиХ.

Из СНСД-а одговарају да одлука Уставног суда БиХ о конститутивности народа мора да буде спроведена. Тим питањем не треба да се бави Парламентарна скупштина.

“Постоји пресуда Уставног суда БиХ која мора бити спроведена и у кантонима у Федерацији БиХ у којима Срби нису наведени као конститутиван народ. Не видим зато потребу да се тим питањем бави парламент БиХ", истиче посланик СНСД-а у НСРС Радован Вишковић.

Делегат у Дому народа федералног Парламента Миле Марчета сматра да СДП треба да се бави животом повратника у Федерацију, а иницијатива у Представничком дому је, каже, предизборна манипулација.

И из Координације српских организација у Мостару поручују да је ријеч о предизборној манипулацији.