latinica  ћирилица
22/02/2018 |  09:23 ⇒ 09:23 | Аутор: РТРС

Отварање обновљене просторије у којој је смјештена Хагада

У Земаљском музеју у Сарајеву данас ће бити отворена обновљена просторија у којој се чува Сарајевска хагада.
Сарајевска Хагада - Фото: Wikipedia
Сарајевска ХагадаФото: Wikipedia

Обнову и боље обезбјеђење просторије у којој се чува Сарајевска хагада финансирала је француска Амбасада у БиХ, у сарадњи са Унеском.

Реализацијом пројекта "Хагада, ближа вама" знатно је подигнут ниво заштите Сарајевске хагаде од свјетлости, промјене температуре и влажности, али и од пожара или крађе.

Постављање великог екрана омогућиће да се странице Хагаде виртуелно прегледају, а захваљујући средствима Унеска, копије Хагаде биће поново одштампане, уз нову студију која ће представити до сада непознате податке.

У заједничком саопштењу Амбасаде Француске у БиХ, Унеска и Музеја, које је раније објављено, наводи се да нови систем презентације књиге умањује потребу за честим ручним манипулисањем, што доприноси бољој заштити.

"Захваљујући овим побољшањима, посјетиоци Музеја моћи ће да виде Хагаду два пута седмично", наводи се у саопштењу.

Отварање обновљених просторија предвиђено је у 15.00 часова.

Сарајевска хагада уврштена је од прошле године у Међународни регистар "Памћење свијета".

Сарајевска хагада представља изузетан примјер средњовјековне јеврејске декоративне умјетности. Ријеч је о рукопису на пергаменту, са низом врхунских илустрација, који се убраја међу најпознатије и најљепше јеврејске рукописе из средњег вијека у свијету.

Хагада је настала средином 14. вијека, претпоставља се у сјеверном дијелу Шпаније. Рукопис је 1894. године купио Земаљски музеј БиХ од породице Коен, тадашњег власника.

Књига је 2003. године проглашена покретним националним спомеником БиХ.

Извор: СРНА