latinica  ћирилица
22/02/2018 |  10:27 ⇒ 10:32 | Аутор: РТРС

Трчање побољшава памћење и штити мозак од посљедица стреса

Трчање је лијек за боље памћење, тврде научници. Овим начином вјежбања штитите деи мозга који је задужен за учење и памћење од посљедица стреса.
Спорт (Фото: Thinkstock) -
Спорт (Фото: Thinkstock)

"Охрабрујуће је знати да можемо да побиједимо негативне утицаје стреса на наш мозак тиме што ћемо само изаћи напоље и трчати", рекао је Џеф Евардс, водећи научник студије спроведене на Универзитету Бригам Јанг.

Стварање меморије у хипокампусу је најбоље када се везе између неурона које су зову синапсе јачају током времена. Хронични или "одложени" стрес слаби синапсе и негативно утиче на наше памћење.

"Идеална ситуација да унаприједимо способности учења и памћења јесте да немамо стрес и вјежбамо. Не можемо да контролишемо ниво стреса у нашим животима, али можемо ниво вејжбања", казао је Едвардс.

Истраживање је спроведено на мишевима који су подијељени у четири групе: мировање без стреса, вјежбање без стреса, вјежбање са стресом и мировање са стресом. Мишеви су били изложени стресним ситуацијама као што је пливање у хладној води или ходање на косој платформи, али су стављани и на точак да трче. Потом је анализирано како су те ситуације утицале на њихов мозак.

Утврђено је да мишеви који су били под стресом имају виши ниво ЛТП-а од оних који нису вјежбали, пише Кликс.ба. Такође, мишеви који су вјежбали имали су добро памћење, као и они који су мировали, али нису били под стресом, само су правили мање грешака од оних који су мировали.

Истраживање је показало да вјежбање на ефективан начин слаби механизме за учење и памћење од негативних когнитивних утицаја хроничног стреса на мозак.

Извор: Кликс