latinica  ћирилица
22/02/2018 |  13:02 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Дејану Илићу награда "Меша Селимовић" за књигу године

Награда "Меша Селимовић" за књигу године за 2017. годину, коју додјељује београдска Компанија "Новости", припала је Дејану Илићу за пјесничку књигу "Долина Плистос" у издању Народне библиотеке "Стефан Првовјенчани" из Краљева, саопштили су организатори на конференцији за новинаре у Београду.
Награда "Меша Селимовић" - Фото: илустрација
Награда "Меша Селимовић"Фото: илустрација

У овогодишњем Великом жирију "Вечерњих новости" за књигу године учестовало је 59 истакнутих књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара.

Критичари су предложили 112 књига, а Илићева "Долина Плистос" је добила 19 гласова.

Ово је 12. пјесничка књига која је добила награду "Меша Селимовић", а престижно признање за књигу године до сада су добила 34 писца, при чему је четири пута награда дијељена на равне части.

Дејан Илић је рођен у Травнику 1961. године, од 1969. живи у Београду, гдје је завршио студије италијанског језика и књижевности.

Објавио је пјесничке књиге "Фигуре", "У боји без тона", "Лисабон", "Дунавски пут", "Кварт", "Из викенда" и "Катастар".

Добио је награде "Ђура Јакшић" и "Бранко Миљковић".

Аутор је низа превода савремених италијанских пјесника, као и Антологије новије италијанске поезије "Тијело и погледи". Преводио је и француске писце Жана Бодријара и Филипа Жакотеа. За преводилаштво добио је награду "Милош Н. Ђурић".

Дуго је био слободни умјетник, а од скоро је запослен на ФилозоФском факултету у Београду.

Награду "Меша Селимовић", коју су основали Драган Богутовић и Огњен Лакићевић, чине скулптура са ликом великог писца, Повеља и новчани износ.

Извор: СРНА