latinica  ћирилица
22/02/2018 |  13:43 | Аутор: РТРС

Радојичић предложио нове цијене карата за градски превоз

Приједлог града Бањалука је да се карте у градском превозу повећају у просјеку седам одсто и то ће бити упућено на потписивање првозницима и ако буде договора са превозницима, то је нови цјеновник од марта, рекао је данас градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.
Градски превоз - Фото: РТРС
Градски превозФото: РТРС

Подсјетио је је да по уговору који постоји између града Бањалука и приватних превозника, а који је потписан 2016. године, ако дође до корекције цијене горива веће од 15 одсто, постоји обавеза повећања цијена.

"Пошто је по тачно утврђеној методологији на бензинским пумпама у тачно одређено вријеме дошло до повећања цијена од 19,66 одсто град је ушао у преговоре са превозницима око нивоа повећања цијена. Оно што је наш приједлог, а ја очекујем да га прихвате превозници, је да се цијене повећају у просјеку за седам одсто, мање од онога што су превозници предложили", објаснио је Радојичић.

Додао је да се треба имати у виду да постоји читава табела различитих корисника, гдје су различите цијене.

"Дакле, постоје градске и приградске линије, категорије пензионера, породице погинулих, ратних-војних инвалида, студената, ђака, радника. Наш приједлог је диференцирана промјена цијена за најугроженије категорије, што значи да оне које су коштале 13 КМ да се та цијена не мијења, а код осталих у зависности од категорије", објаснио је Радојичић. Истакао је да ће дневна карта бити повећана са 1.60 КМ на 1.80 КМ.

"Нешто мање ће бити повећана код осталих угрожених категорија при чему се мора, ради пуног објашњења, узети читава табела јер је прошли пут било погрешног разумијевања. На примјер, када кажемо да је цијена мјесечне карте за пензионере 14 КМ, али има и мјесечна карта за пензионере од 20КМ, зависно од тога да ли се ради о градском или приградском превозу", појаснио је Радојичић.

Када је у питању појединачни сет од пет карата који се купује у киоску, Радојичић је казао да би он коштао 7,50 КМ, тако да би та појединачна карта која се купи на киоску била 1,50 КМ.

По новом цјеновнику, мјесечна карта на групи линија код једног превозника радничка мјесечна карта сада кошта 39,50, а највјероватније ће бити 44 КМ. Цијена ђачке, односно студентске мјесечне карте, која сада износи 28 КМ, требало би да буде 30, док би пензионерска поскупјела са 13 на 14 марака.

Када је у питању јединствена мјесечна карта која важи за све превознике, радничка тренутно кошта 55 КМ и могла би бити око 60,50 КМ, цијена ђачке и студентске, које су сада 38,50 КМ, требало би да износи 40 КМ, док би пензионерска умјесто 20 коштала марку и по више.

Превозници су 11. фебруара у Градску управу предали захтјев за промјену цјеновника, у којем траже повећање цијене карата за повећање од 12 до 15 одсто, али просјек је 12 одсто.

Извор: Независне новине