latinica  ћирилица
22/02/2018 |  16:48 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Представљање хеликоптерског симулатора, јединственог у региону (ВИДЕО)

У бањалучкој Техничкој школи окупили су се представници свих структура ваздухоплова и званичних институција Републике Српске и БиХ.
Хеликоптерски сервис - Фото: РТРС
Хеликоптерски сервисФото: РТРС

Повод – представљање хеликоптерског симулатора, јединственог у региону. Ово савремено учило, примарно је израђено за потребе ученика, али ће служити као тренажно средство и пилотима.

Како би употпунили стручно-техничку наставу, бањалучка Техничка школа, уз подршку кабинета предсједника, Владе Српске и бројних партнера, кабинет за Ваздухопловне техничаре обогатила је још једним симулатором – за хеликоптер Газелу и Бел 407.

- Све радимо да никада не дођемо у контекст да ученици Техничке школе заврше средњошколско образовање, а да се нису сусрели са оним за шта се школују и образују - каже Кристина Мрђа, директор Теничке школе у Бањалуци.

У редовима оних који знају, могу и хоће је и идејни творац свих симулатора – професор машинске групе предмета Риналдо Кастања. Са искуством на изради камионског и авионског, признаје, овај симулатор је било много лакше направити.

- Највише смо времена потрошили чекајући компоненте, које су компоненте двојне намјене, па је поступак увоза, царињења другачији него иначе - напомиње Кастања.

У симулатор је уграђено 25 хиљада карата постојећих аеродрома, са тачним координатама. Колико је другачије управљати у стварним временским условима и симулираним?

 - Са овим симулатором се сусрећем први пут. Колико је реално? Па доста ствари има које су реалне, од команди, инструмената, самог симулатора и остало. Мислим да је ово велики напредак за школу, за Бањалуку, за младе нараштаје -  истиче Зоран Брестовац, пилот Хеликоптерског сервиса Владе Републике Српске.

Највећа школа у БиХ, површином и бројем ученика, захваљујући пријатељима и спонзорима, кабинет су недавно опремили и са два мотора у пресјеку – млазним и клипним, што ће нарочито бити потребно техничарима за авион и мотор, које планирају уврстити у избор занимања ове школе.