latinica  ћирилица
22/02/2018 |  18:20 ⇒ 23/02/2018 | 10:52 | Аутор: РТРС

Мјештани Мањаче забринути и одлучни: Нећемо дозволити вјежбу НАТО-а! (ВИДЕО)

И данас реаговања на писање портала Дневник.ба о наводној војној вјежби војника НАТО-а и Оружаних снага на Мањачи, у којој би био кориштен осиромашени уранијум.
Полигон Мањача (Фото: mod.gov.ba) -
Полигон Мањача (Фото: mod.gov.ba)

Упркос ранијим демантијима, војни стручњаци тврде: авион А-10, који би био кориштен у вјежби наредне године, носи осиромашени уранијум. Ови медијски наводи узнемирили су мјештане, који живе уз војни полигон.

Опасан и доказано канцероген – осиромашени уранијум, споредни производ обогаћивања природног урана за употребу у нуклеарним реакторима, намИјењен за војну вјежбу на Мањачи, једна је од главних тема.

Данима медији пишу о наводној војној вјежби војника НАТО-а и Оружаних снага у којој би авиони са бањалучког аеродрома летјели ка полигону Мањаче носећи осиромашени уранијум. Помињање њиховог краја и осиромашеног уранијума у истој причи за мјештане није нимало безазлено

Тако мисли и Велимир Милекић. Домаћинство овог 85-годишњака једно је од најближих полигону, удаљено тек неколико стотина метара.

- Тај осиромашени уранијум, свак писмен и паметан зна шта то значи. Ако се употребљавају те такве ствари. Ја бих највише волио да нема ни тих вјежби овдје - каже Милекић.

С друге стране пута, домаћинство Гајића. Осим оца, у њему више нико и не живи тврди Ненад. Са војницима је , каже, практично одрастао. За причу о осиромашеном уранијуму из НАТО авиона чуо је и зна, истиче, једино оно што је у медијима објављено.

- СФОР је био ту давно, е сад да ли ће поново вјежбе те изводити ја нисам упознат. Ја сам одрастао овдје са војском и не смета, али сметају ми они, кад видим СФОР, а наша војска и кад сам био дијете није сметала, одрастао сам са њима - истиче Ненаг Гајић, засеок Гајићи, Мањача.

Остваре ли се наводи о војној вјежби каже, неколико хиљада мјештана из пет села и 20 засеЛАКА спремно је изаћи на полигон и протестовати.

- Ту многи мјештани функционишу, главни пут је ту, дјеца овдје иду у школу, тако да ми сви знамо врло добро шта значи осиромашени уранијум по потомство у наредним годинама. Нека НАТО нађе војне полигоне у својим земљама па нек слободно гађа - поручио је Гостимир Радфуловић, члан Савјета Мјесне заједнице Кола, Мањача.

Иако су, након писања портала Дневник.ба о војној вјежби НАТО-а и Оружаних снага на Мањачи, српски члан Предсједништва БиХ, српски генерали у Оружаним снагама, али и Амбасада САД одбацили и демантовали наводе о планираној употреби осиромашеног уранијума или борбене муниције, војне стручњаке узнемирује помињање авиона А-10. Мирослав Лазански у изјави за Срну каже, та врста авиона користи радиоактивну муницију и бомбардовала је Авганистан, Ирак, Либију, Републику Српску и Србију.

- Ти авиони вежбају само на једном полигону, а то је на Сардинији, и то на изолованом дијелу острва. Авиони користе радиоактивну муницију и ти исти авиони су гађали Хаџиће и зато у Братунцу имате повећан број радиоактивног обољења - поручује Мирослав Лазански, војнополитички аналитичар.

Помињање авиона А-10 у војној вјежби спорно је и за пензионисаног генерала Војске Републике Српске Милана Торбицу, и за потпуковника Радивоја Јевтића. Позивају Владу Српске да не дозволи одржавње војне вјежбе. Кажу, БиХ у евентуалној здруженој вјежби нема авијацију да дјелује, а муницију коју би користили авиони НАТО-а нико не може контролисати.