latinica  ћирилица
22/02/2018 |  19:42 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Влада утврдила План расподјеле средстава за подстицаје у пољопривреди (ВИДЕО)

Влада је утврдила План расподјеле средстава за овогодишње подстицаје у пољопривреди.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Предвиђено је да 60 милиона марака иде у текућу производњу - аграрни буџет, а додатних 11 милиона за регресирано дизел-гориво и против-градну одбрану. У Министарству пољопривреде кажу да је буџет повећан, са 60, на 71 милион марака, што је за око 20 одсто више.

Повећање ће осјетити произвођачи поврћа и то преко тристо одсто у односу на трогодишњи просјек,произвођачи воћа 97 посто и узгајивачи меса приплодног подмлатка у сточарству више од 80 посто.

- Произвођачи који се баве узгојом пчела могу очекивати повећање од преко 60 посто,односно укупна средства на тој позицији су око 600 хиљада марака, такође повећања могу очекивати произвођачи који се баве узгојом љековитог биља, ароматичног биља - истакла је Гордана Роквић, савјетница министра пољопривреде Републике Српске.

Значајно су повећана и укупна издвајања по основу капиталних инвестиција, тако да произвођачи у овој години могу очекивати буџетску новчану подршку од скоро 9,9 милиона марака за набавку пољопривредне механизације, те за инвестиције у биљној, сточарској производњи и прехрамбеној индустрији , кажу у министарству.

- Осим аграрног буџета пољопривредницима су на располагању средства из кредита свјетске банке када је у питању израда система за наводњавање у износу од 12,4 милиона марака, средства од 5 милиона марака за изградњу појединачних ссистема за наводњавање - напомиње Роквићева.

За набавку специјализоване машине за уређење крша биће издвојено 3 милиона марака, што чини укупно 171,9 милиона марака по свим изворима финансирања.
Расположива средства за развој пољопривреде и заштиту добара у 2018. години износиће преко 200 милиона марака, потврђују из ресорног министарства.