latinica  ћирилица
23/02/2018 |  08:00 ⇒ 08:06 | Аутор: РТРС

Границе БиХ под притиском због мигрантске кризе: Недостаје скоро 600 полицајаца

У овом тренутку Граничној полицији (ГП) БиХ недостаје чак 579 службеника, што је скоро једна трећина од укупног броја упосленика и граничних полицајаца колико их данас ради у овој институцији!
Полиција БиХ (Фото: Независне новине) -
Полиција БиХ (Фото: Независне новине)

Ови узнемирујући бројеви могу да забрину тим прије јер је овај дио Балкана под великим притиском илегалних миграната, од којих многи (желе да) користе БиХ као транзитну руту.

Према ријечима Санеле Дујковић, портпарола ГП БиХ, додатни проблем је у томе што је велики број службеника стекао право за пензију и они више не раде у овој полицијској агенцији.

"Према постојећој систематизацији, ГП БиХ недостаје 579 полицијских службеника. Међутим, систематизација не осликава реалне актуелне потребе ГП БиХ, а ситуација је отежана и због чињенице да је у 2016. години пензионисан 81, а у 2017. 80 полицијских службеника. Проблем недостатка људи посебно је изражен у вријеме љетне сезоне или током празника, а посебно је актуелан на међународним прелазима и аеродромима", истиче Дујковићева.

Она, каже да ГП правовремено реагује на повећан број покушаја и илегалних прелазака.

"ГП БиХ спроводи мјере и радње с циљем одвраћања и спречавања миграната у илегалном преласку границе. С обзиром на повећан миграцијски притисак на подручју источне Херцеговине од краја 2017. ангажовани су полицијски службеници и специјалистичка опрема других организацијских јединица на пословима надгледања границе у зони одговорности ЈГП Требиње", истиче Дујковићева.

Наиме, у рејону одговорности ГП Требиње ситуација је, чини се, и најтежа, будући да око 200 километара границе надгледа 35 одсто мање људи него што је потребно!

Глобално, у ГП БиХ ради 1.847 полицијских службеника, док је дужина бх. границе 1.551 километар, али нису сви од њих гранични полицајци и не надгледају сви границу.

"С обзиром на повећан број откривених илегалних миграната у 2018. се уз ЈГП Требиње према потреби додатно ангажују полицијски службеници и пребацује се специјалистичка опрема из других организацијских јединица у јединице Граничне полиције Зворник, Вишеград и Велика Кладуша", наводи Дујковићева.

Она подсјећа да је у току школовање кадета Осме класе, након чега ће у ГП БиХ почети да ради 50 службеника у чину полицајца и 20 у чину млађи инспектор.

"Крајем јануара 2018. почело је школовање кадета ВИИИ-1 класе (100 кадета у чину полицајац). Савјет министара је 22. јуна 2017. донио Одлуку о утврђивању плана пријема кадета у полицијске агенције на нивоу институција БиХ у 2017, према којој је ГП БиХ одобрен пријем 100 кадета у чину полицајац и по завршетку конкурсне процедуре и школовања свих кадета проблем ће бити дјелимично ријешен", истиче она.

На проблем изостанка школовања кадрова упозорава и Денис Хаџовић, директор Центра за сигурносне студије (ЦСС), који каже да је овај сегмент устројавања и јачања полицијских агенције игнорисан четири-пет година.

"Тек је сада тај дио нешто интензивиран, и тај недостатак је евидентан у свим агенцијама. Дакле, то је дугогодишњи проблем који је занемариван, а слично је у СИПА, Дирекцији за координацији полицијских тијела итд. Директор ГП-а је чак изјављивао да тридесетак километара границе иде на једног полицајца", каже Хаџовић.

Узроци су, према његовом мишљењу, недостатак квалитетног планирања, али и недостатак средстава у буџету за ове намјене.

"Оно што би се могло у овом тренутку учинити, а због појачане мигрантске кризе, јесте да се из структура МУП-а Републике Српске и кантоналних МУП-ова пошаље подршка Граничкој полицији", закључује Хаџовић.

Извор: Независне новине