latinica  ћирилица
23/02/2018 |  08:58 ⇒ 23:10 | Аутор: РТРС

Сајић за РТРС: Форум дијаспоре унаприједиће сарадњу са Србима у иностранству (ВИДЕО)

У Бањалуци ће сутра бити одржан први Форум дијаспоре, са више од 100 учесника из 20 земаља. Једнодневни Форум одржава се на иницијативу, и под покровитељством, предсједника Републике Српске, Милорада Додика, који ће га и отворити. Након тога, услиједиће пленарна сједница, рекла је за РТРС савјетница предсједника Републике, Нина Сајић.
Нина Сајић, савјетница предсједника Републике Српске - Фото: РТРС
Нина Сајић, савјетница предсједника Републике СрпскеФото: РТРС

Она каже да ће Форум окупити угледне универзитетске професоре, научне и културне раднике, привреднике, студенте и представнике Српске православне цркве, из 20 земаља.

"Уз представнике Владе Српске, Привредне коморе и других институција, на Форуму ће бити учесника и из Чикага, Шведске, Скандинавије", наводи Сајићева за РТРС.

ЦИЉ - ТРАЈНИ МЕХАНИЗМИ САРАДЊЕ СА ДИЈАСПОРОМ 

Предсједник Српске је још у октобру прошле године најавио одржавање једног оваквог форума.

"Циљ првог форума је да се пронађу трајни механизми сарадње са дијаспором и српским народом у расејању. Тачније, желимо да се сарадња институционализује", истакла је Сајићева.

На питање да ли је довољно искоришћен потенцијал наше дијаспоре, те да ли Република Српска на прави начин презентује своје капацитете у свијету, одговара да овим форумом то желе додатно да унаприједе.

"Желимо да по први пут покушамо заједно пронаћи механизме, како би се додатно сарадња унаприједила. Предсједник Српске, Влада, Народна скупштина и Привредна комора су се у свом досадашњем раду, поготово када је у питању промоција Српске у иностранству, у великој мјери ослањали на људе у расејању. Мислим да је свима познато колико је дијаспора помагала наш народ у протеклом рату и у поплавама. Тачније када год је било потребно", објаснила је савјетница предсједника Српске. 

Настојаће, како каже да се на прави начин схвата потенцијал овог скупа, те да покушају видјети који су даљи путеви дјеловања.

"Намјера коју је изразио предсједник Српске, јесте да овај форум пређе у традицију, односно да се сваке године одржава у Републици Српској, само у другим градовима", истакла је Сајићева, те додаје да се овај први оджава у Бањалуци.

ДВА ПАНЕЛА

"Први је економски, који се односи на економску сарадњу Републике Српске и дијаспоре, а други је културно-научно умрежавање са дијаспором и хуманитарни рад", каже Сајићева.

На панелу ће говорити професори са универзитета из Њемачке, Италије, Румуније, Аустрије. Биће ту и представници из српских гимназија.

"Желимо да окупимо све представнике српских гимназија у расејању. Познато је да Српска гимназија у Темишвару `Доситеј Обрадовић` постоји преко 300 година, имамо Српску православну гиманзију у Загребу и Српску гимназију у Будимпешти. На неки начин смо спојили нашу бањалучку Гимназију и ове друге двије и надамо се да ће сарадња бити остварена", рекла је Сајићева и додала да ће представници бањалучког Филозофског факултета данас одржати састанак са представницима Западно европског универзитета из Темишвара.

ИСТОРИЈСКИ ЧАС У ДОЊОЈ ГРАДИНИ

За учеснике форума планиран је одлазак у Доњу Градину и Козарску Дубицу, гдје ће у Спомен подручју бити одржан историјски час, који ће водити професор са Филозофског факултета, Боро Бронза.