latinica  ћирилица
23/02/2018 |  09:34 ⇒ 09:38 | Аутор: РТРС

Хаос у саобраћају, затворени путеви широм Хрватске (ВИДЕО)

Фотографије и снимци аутопутева затрпаних снијегом и ралица које непрестано пролазе обишле су Хрватску, а због тешких временских услова упозорења су издале све дежурне службе - ХАК, ХАЦ, Државна управа за заштиту и спасавање, Хрватска горска служба спасавања... Ангажован је и МОРХ, у приправности је чак 1.000 војника, од којих су неки већ ангажовани на помагању становништву у Лици и Горском Котару.

Снијег отежава вожњу у Лици, Горском котару, Хрватском приморју, средњој и сјеверозападној Хрватској, а и због олујног вјетра ограничења су у саобраћају па Хрватски аутоклуб упозорава возаче да на пут не крећу без зимске опреме.

Аутоцеста А1 између чворова Свети Рок и Масленица отворена је за све категорије возила, осим за камионе с приколицама и тегљаче с полуприколицама због зимских услова. Вози се уз ограничење брзине од 40 км/х због јаких бочних удара вјетра.

За сав саобраћај због олујног вјетра затворени су аутопутеви А7 Свети Кузам-Шмрика у оба смјера и Јадранска магистрале (ДЦ8) између Сења и Свете Марије Магдалене. Само за особна возила отворене су: аутоцеста А6 Ријека-Загреб између чворова Киковица и Делнице, Јадранска магистрала (ДЦ8) између Новог Винодолског и Сења, ДЦ25 Госпић-Карлобаг.

На Крчком мосту забрана је саобраћаја за аутобусе на спрат, возила с камп приколицама и мотоцикле, а на Јадранској магистрали (ДЦ8) између Бакра и Новог Винодолског додатно је забрана за доставна и возила с наткривени теретним простором.

Због оштећења букобрана за сав промет затворена је аутоцеста А7 чвор Шмрика-чвор Хрељин у смјеру Ријеке.

Због олујног вјетра те зимских услова у Горском котару и Лици нема проходног пута за камионе с приколицом и тегљаче с полуприколицом из смјера унутрашњости према Далмацији и Ријеци те обрнуто.

ХАК моли возаче камиона с приколицом и тегљача с полуприколицом да не крећу на пут у смјеру Ријеке и Далмације због забране прометовања кроз Горски котар и Лику и попуњених одморишта. Због попуњеног одморишта Вукова Горица моле возаче тегљача и приколичара који крећу смјеру Ријеке да користе остала одморишта прије чвора Карловац Лучко, Десинец и Драганић.

Због ниских температура могућа је поледица, првенствено на мостовима и надвожњацима.

Зимски увјети проглашени за већи број цеста

м и тегљаче с полуприколицом на граничним пријелазима: Личко Петрово Село, Маљевац, Презид, Чабар и Брод на Купи.

Прекинуте бродске линије

У прекиду су: трајектна линија Призна-Жигљен, катамаранске линије: Новаља-Раб-Ријека, Мали Лошињ- Црес-Ријека, Убли- Вела Лука- Хвар- Сплит, Вис- Сплит.

Трајект на линији Брестова-Порозина не превози аутобусе и теретна возила изнад три тоне носивости.

У градско-приградском промету града Загреба очекују се мања кашњења, а у локалноме промету кашњења од 15 до 30 минута.

Извор: Индекс