latinica  ћирилица
23/02/2018 |  11:17 ⇒ 11:18 | Аутор: РТРС

Крупан корак у добијању дозволе за извоз "црвеног меса" у ЕУ

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас да су надлежна тијела Европске комисије одобрила БиХ План праћења резидуа за "црвено месо" /месо говеда, оваца и свиња/, што је први крупан корак у процесу одобравања извоза и ове посљедње врсте меса у ЕУ.
Месо - Фото: илустрација
МесоФото: илустрација

"Већ неколико година Канцеларија за ветеринарство БиХ и надлежна инспекцијска тијела и службе из Републике Српске и Федерације БиХ врше припреме и реализују планове праћења резидуа код живих животиња и сировина животињског поријекла, а за спровођење ове активности Савјет министара сваке године из буџета обезбјеђује 550.000 КМ", изјавио је Шаровић.

Он је напоменуо да слиједи уврштавање БиХ на листу земаља које имају одобрен План праћења резидуа, наводи се у писаној изјави достављеној из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Шаровић је нагласио да је након добијања дозволе за извоз у ЕУ производа рибарства, млијека, меда, меса перади и производа од меса перади, воћа и поврћа, односно кромпира као најосјетљивије врсте, створен важан предуслов за скоро добијање дозволе и за посљедњу врсту меса и производа животињског поријекла.

Извор: СРНА