latinica  ћирилица
23/02/2018 |  14:58 | Аутор: РТРС

Опозиција: ЦИК нарушава уставни поредак ФБиХ, али и БиХ

Лидери Социјалдемократске партије БиХ, Демократског фронта, Савеза за бољу будућност БиХ и Наше странке оцијенили су данас у Сарајеву, да Централна изборна комисија БиХ посљедњим неуставним и назаконитим потезима нарушава уставни поредак и ФБиХ, али и БиХ.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

Предсједници ових странака Нермин Никшић, Жељко Комшић, Адиса Омербеговић Араповић и Предраг Којовић су, након разговора у централи СДП-а о покушају наметања неуставних и дискриминаторских модела попуне Дома народа Парламента ФБиХ, позвали ЦИК БиХ да објасни радни материјал који се појавио у јавности, а тиче се избора делегата у Дому народа федералног Ппрламента.

Араповићева је рекла да је закључено да ЦИК одмах обустави све активности које је започео у вези са овим питањем.

"То је неуставно и незаконито поступање, и покушај нарушавања уставног поретка ФБиХ, али и БиХ", каже она.

Никшић је рекао да је недопустиво то што су се поједини чланови ЦИК-а поставили изнад Устава и правног система БиХ.

"Они желе у функцији промотера политике ХДЗ да донесу нешто што нарушава правни поредак и уводи додатне подјеле и дијели ФБиХ, као и БиХ. Питање је ко су ти људи у ЦИК-у да се могу тако понашати?", каже Никишић.

Оцијенио је да ЦИК минимизира напоре међународне заједнице, односно Европске комисије и Амбасаде САД да политички представници интензивирају рад.

"Ово је покушај државног удара на БиХ. У Изборном закону стоји да ЦИК има имунитет, мислим да ће доћи вријеме да се одлуке преиспитују - јер они излазе из надлежности", навео је Никшић.

Он је упитао којом математиком су се водили када су предвидјели да из Тузланског кантона не може бити изабран делегат из хрватског народа, или из ХНК бошњачке националостим, те додао да очекује да ЦИК хитно престане са овим активностима.

Никшић је позвао и високог представника у БиХ да се изјасни о овом проблему, истичући да он мора заштитити изборни процес јер за то има овлашћења.

"Нека се коначно и СДА опредијели - да ли је на страни ХДЗ-а или БиХ", каже предсједник СДП-а.

Комшић је оцијенио је да је ово врло важна тема, али да нешто овако од ЦИК-а није очекивао.

"Можете ли вјеровати да за Горажде стоји да нема одређен број делегата? Није могуће да тамо нико не живи. Да нема Бошњака у ХНК, у Тузли да нема Хрвата. Невјероватно. Ко је ово све смислио, посебно је питање. Одговорност је на ономе ко води ЦИК, на предсједнику /Ирени Хаџиабдић/ и позивам је да ово појасни или демантује", рекао је Комшић.

Он је упитао да ли је тачно да је предсједник ЦИК-а на састанку са високим функционером ХДЗ-а Борјаном Кришто све ово договорила?

"Ни представници међународне заједнице нису знали за ово. То им је синоћ презентовано на састанку у резиденцији амбасадора Европске комисије", навео је Комшић.

Речено је, такође, да ће посланици ових странака у сарадњи са другим посланицима у Парламенту ФБиХ у што краћем року сакупити потписе и поднијети захтјев за оцјену уставности.

Актери данашњег састанка истакли су и то да је ЦИК све, само не независан од политичких партија у БиХ, јер је познато чији су чланови били прије.

Којовић је рекао је ова четворка морала да реагује, јер је ЦИК намјеравао да усвоји документ који би креирао грађане другог и трећег реда, који би "од наших комшија" направио људе без права.

"Ово је најподлији и најјачи удар на БиХ - каквом је ми замишљамо. Није ми жао што је ХДЗ изашао са приједлогом, он је прецизнији од свих њихових досадашњих изјава, а то је да ови људи политиком заврше оно што нису пушкама и тенковима", рекао је Којовић.

Према информацијама портала Журнал, ЦИК ће разматрати два приједлога, али оба приједлога, како се тврди, суштински, омогућавају лидеру ХДЗ-а Драгану Човићу и његовој странци потпуну контролу у Дому народа ФБиХ.

Извор: СРНА