latinica  ћирилица
23/02/2018 |  16:23 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

За Фест продато скоро 60.000 улазница

За београдски 46. Међународни филмски фестивал /Фест/, који почиње вечерас, продато је до сада скоро 60.000 улазница.
ФЕСТ - Фото: илустрација
ФЕСТФото: илустрација

Број продатих улазница организатори су оцијенили задовољавајућим, најавивши да ће у 18.15 часова испред Центра "Сава", бити постављен традиционални "црвени тепих" којим ће глумци и јавне личности доћи на отварање Феста.

На конференцији за новинаре истакнуто је и да је све спремно за почетак овогодишњег Феста који се одржава под слоганом "Приђи ближе".

Умјетнички директор Феста Југослав Пантелић истакао је да је "ауторска храброст" оно што спаја филмове из разних области, а који ће бити представљени у 10 фестивалских дана.

Фестивал ће отворити мађарски режисер Иштван Сабо, који је уз глумицу Неду Арнерић добитник "Београдског победника" за изузетан допринос филмској умјетности.

Након тога, биће приказана "Три билборда испред Ебинга у Мисурију" Мартина Макдоне, један од најозбиљнијих кандидата за награду "Оскар".

Овогодишњи Фест, који траје до 4. марта, обухвата 116 премијерних филмова у 13 програмских цјелина и 10 филмских класика у селекцији "Фест класик".

Више од 40 гостију из иностранства представиће своје филмове, а биће додијељене награде у три такмичарска програма, укључујући три почасне награде.

У такмичарском програму "Српски филм" наћи ће се пет премијера - "О бубицама и херојима" Петра Пашића, научнофантастична антиутопија "Едерлези рајзинг" Лазара Бодроже, као и социјална драма "Изгредници" Дејана Зечевића.

У тој категорији биће приказана и прича о распаду породице "Хоризонти" Светислава Драгомировића и "Бандити у потрази за мамом" Косте Ристића, о дружини браће и сестара која упада у невоље.

Из Хрватске стижу Бранко Шмит са филмом "Агапе", док ће се Невио Марасовић представити остварењем "Комик санс".

У главном такмичарском програму надметаће се 16 остварења.

Извор: СРНА