latinica  ћирилица
23/02/2018 |  17:45 ⇒ 21:12 | Аутор: РТРС

Београд - 46. Међународни филмски фестивал ФЕСТ (ВИДЕО)

У београдском Сава центру почео је 46. међународни филмски фестивал ФЕСТ, који и ове године доноси најзначајнија остварења свјетске филмске продукције. Фестивалска публика биће у прилици да види, између осталог, велик број филмова који су номиновани за Оскар и остварења познатих свјетских редитеља.
Фест - Фото: РТРС
ФестФото: РТРС

На отварању ФЕСТ-а – један од најбољих филмова из прошле године, кандидат за Оскара – "Три Билборда испред Ебинга у Мисурију" редитеља и сценаристе Мартина Мекдоне. Током десет фестивалских дана у 12 биоскопских сала биће приказано 116 премијерних остварења и 10 класика. Организатори оцјењују да је програм ФЕСТ-а међу најбољима посљедњих година.

"Зато што се заиста ради о једном фантастичном пресјеку свега онога што можемо да назовемо актуелним дешавањима, тенденцијама и стремљењима у свијету седме умјетности", рекао је умјетнички директор ФЕСТ-а Југослав Пантелић.

На овогодишњем ФЕСТ-у своје филмове представиће више од 40 гостију из иностранства, а почасни гост је култни мађарски редитељ Иштван Сабо, коме је додијељена награда Београдски победник за изузетан допринос филмској умјетности.
"Наш посао је да испричамо публици нешто важно и такође нам је посао да то буде забавно и занимљиво, тако да су награде једно средство да до тог циља дођемо", истакао је Сабо.

Фест обухвата више програмских цјелина, а најбоља остварења у три такмичарска програма биће овјенчана фестивалским наградама.

"Видим да је ФЕСТ поново у неком сјају, видим да ће поново то бити један од највећих фестивала у граду и да ће бити публике, што је најважније", нагласио је предсједник жирија програма Српски филм Лордан Зафрановић.

О великом интересовању гледалаца свједочи податак да је до сада продато скоро 60.000 улазница, а фестивал, под слоганом "Приђи ближе", траје до 4.марта.