latinica  ћирилица
24/02/2018 |  12:05 | Аутор: РТРС

Шешељ: Побједа у Хагу велика сатисфакција

Лидер Српске радикалне странке /СРС/ Војислав Шешељ, који се прије тачно 15 година предао Хашком трибуналу, изјавио је данас да је "једва чекао да тамо оде" и да би био несрећан да га нису оптужили и да своју побједу у том суду доживљава као велику сатисфакцију.

"Прошло је 15 година... Као да је јуче било. Једва сам чекао да одем у Хаг. Желео сам то и био бих дубоко несрећан човек да ме нису оптужили, а што је најважније, био сам апсолутно убеђен да ћу их победити", рекао је Шешељ за телевизију Пинк.

Он је подсјетио да је био свједок у процесу против Слободана Милошевића те да је Милошевић био веома задовољан његовим свједочењем "које је послужило да се у парампарчад разбије његова оптужница, прије свега оптужба за велику Србију".

"Шта су они сматрали под том великом Србијом то је невероватно, али ја сам лепо рекао - ја сам идеолог велике Србије, и објаснио им шта је идеологија велике Србије. И оптужбе за идеологију и пројекат велике Србије отпале су и у мојој оптужници", подсјетио је Шешељ.

Он је подвукао да је Хашки трибунал отворено саопштио да пројекат велике Србије није злочиначки пројекат.

"То је идеолошки пројекат, а зависи од воље људи да ли ће бити остварен. Ми никада нисмо пледирали да се он остварује насиљем, поготову не да се терају људи да се изјашњавају као Срби ако не желе то да буду. Ми Срби толико волимо своју нацију да заиста не бисмо желели да јој припада неко ко мрзи Србе", нагласио је лидер Радикала.

Он је нагласио да наставља своју политичку борбу на истој политичкој линији и истом идеолошком правцу.

"Моја борба ће да траје до потпуне слободе српског народа", поручио је Шешељ.

Након више од 11 година притвора, Шешељ је 12. новембра 2014. године пуштен на привремену слободу због погоршаног здравственог стања, а 31. марта 2016. године без његовог присуства Хашки трибунал га је у првостепеном поступку ослободио кривице по свим тачкама оптужнице.

Извор: Срна