latinica  ћирилица
24/02/2018 |  13:02 | Аутор: РТРС

Порција лососа је порција здравља

Вријеме је поста и самим тим на трпезама основна намирница је постала риба. Као једна од најздравијих издваја се лосос, а карактерише је наранџасто-ружичаста боја меса. У 100 грама лососа налази се око 200 калорија, али и 20 грама бјеланчевина.
Порција лососа је порција здравља - Фото: nezavisne novine
Порција лососа је порција здрављаФото: nezavisne novine

Иако се не сматра дијеталном намирницом, препоручује се свима, укључујући и особе на дијети. Разлог за то крије се у обиљу високовриједних састојака, попут омега-3 масних киселина, које убрзавају метаболизам, али имају и друге благотворне учинке на људски организам.

Омега-3 масне киселине у лососу помажу код бољег рада мозга и побољшавају памћење, а уз витамине А и Д, аминокиселине и селен штите нервни систем. Лосос има и учинак антидепресива, а конзумирање ове рибе помаже у спречавању Алцхајмерове и Паркинсонове болести. Лосос се препоручује јести у трудноћи јер помаже у развоју дјечјег мозга.

Љековите моћи лососа

1. Омега-3 масне киселине смањују масноћу у крви, односно лош холестерол, па се сматрају чуварем срца и цијелог крвожилног система.

2. Позитивно дјелују на упалне процесе у организму те на зарастање рана.

3. Подижу расположење, а неке студије указују и да сузбијају симптоме депресије.

4. Омогућавају нормалан развој мозга и ћелија ока. Добре масноће придоносе и подмазивању зглобова.

5. Лосос је добар извор селена, фосфора, калијума те витамина из Б групе. Ови нутријенти гарантују добар рад нервног система, јачају кости и зубе, те претварају храну у енергију.

Лосос који се налази у продаји може бити дивљи, односно уловљен у природи, или из узгоја. Дивљи лосос је јачег и пунијег окуса од оног из узгоја, а постоји неколико врста таквог лососа у природи. Дивљи Цхиноок или краљевски лосос је највећа врста пацифичког лососа те садржи највећи удио омега-3 масних киселина, док му боја може варирати од тамноцрвене па до врло свијетле. Познати су још црвени пацифички лосос, грбави или ружичасти лосос, цохо или сребрни и кета лосос.

Извор: Независне новине