latinica  ћирилица
24/02/2018 |  13:59 | Аутор: РТРС

"Одлука о пресељењу амбасаде је забрињавајућа и штети миру"

Одлука САД да пресели Амбасаду из израелског града Тел Авива у Јерусалим је екстремно забрињавајућа и наноси штету миру између Израела и Палестинаца, саопштено је из турског Министарства спољних послова.

У саопштењу се наводи да одлука САД представља кршење резолуција Савјета безбједности УН када се ради о статусу Јерусалима и демонстрира намјеру САД да угрози мир.

Стејт департмент је јуче потврдио да ће нова амбасада бити отворена и пресељење назвао "херојским кораком".

Амерички предсједник Доналд Трамп је почетком децембра прошле године признао Јерусалим као израелску пријестоницу и најавио да ће Амбасаду из Тел Авива преселити у тај град.

Одлука америчког предсједника изазвала је протесте у арапским земљама Блиског истока, посебно на територији коју насељавају Палестинци, подсјећа "Спутњик".

Недуго након саопштења САД о признавању Јерусалима, турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган је организовао самит Организације за исламску сарадњу, на којем су лидери земаља учесница оштро критиковали потез Вашингтона.

Генерална скупштина УН је усвојила резолуцију у којој позива чланице УН да се уздрже од премјештања дипломатских мисија у Јерусалиму, упркос Трамповој одлуци.

Јерусалим се сматра заједничком пријестоницом Израела и будуће државе Палестинаца.

Извор: СРНА