latinica  ћирилица
24/02/2018 |  15:24 ⇒ 16:29 | Аутор: РТРС

Ћорић: СДС "на мала врата" уводи такозвани босански језик

Члан Главног одбора Савеза независних социјалдемократа Недељко Ћорић изјавио је данас да СДС "подмеће кукавичија јаја" и "на мала врата" уводи такозвани босански језик.
Недељко Ћорић - Фото: СРНА
Недељко ЋорићФото: СРНА

Коментаришући усвајање иницијативе за конститутивност Срба у четири кантона Федерације БиХ, Ћорић је рекао да ова одлука представља нову издају и "кукавичије јаје" СДС-а и Савеза за промјене.

Он је подсјетио да је на иницијативу Дениса Бећировића и уз подршку свих бошњачких партија и Савеза за промјене парламент БиХ усвојио документ који налаже да четири кантона у Федерацији БиХ, која то нису до сада урадила, признају конститутивност Срба.

"СНСД не подржава ову иницијативу и гласао је против, због чињенице да она представља издају и `кукавичије јаје` које подмукло подмеће СДС са својим бошњачким партнерима" навео је Ћорић у саопштењу, те указао на двије опасности које произлазе из поменуте иницијативе.

Према његовим ријечима, у овој иницијативи се јасно наводи да се у кантонима мора поштовати равноправност "босанског" и српског језика, што је навод за који не би гласао ниједан посланик који има на уму интерес Срба и Републике Српске.

Ћорић је упозорио да се на овај начин признаје такозвани босански језик, што је неприхватљиво за Републику Српску.

"Док се СНСД и предсједник Милорад Додик, у сарадњи са релевантим институцијама Србије, боре да очувају и заштите српски језик, писмо и културу, посланици СДС-а признају и промовишу `босански` језик и `босанску` културу, а све под маском тобожње конститутивности Срба", навео је Ћорић.

Друга опасност на коју је указао је недејтонско прекорачење надлежности заједничких институција.

"Парламент БиХ нема право да намеће обавезујуће препоруке кантонима и ако то сада прихватимо, у будућности нас у Републици Српској очекује исто. Данас су то кантони, а сутра ће по истом рецепту бити градови и општине Српске, што СНСД никада неће допустити", нагласио је Ћорић.

Ћорић је цијелу иницијативу оцијенио као подвалу СДС-а и бошњачких партија и изразио увјерење да након избора СДС више никада неће добити прилику да се на овај начин коцка са интересима Срба и Републике Српске.

Извор: СРНА