latinica  ћирилица
25/02/2018 |  13:14 ⇒ 13:17 | Аутор: РТРС

Дачић: Било какве измјене значиле би да цијели "Бриселски споразум" пада

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да не долази у обзир било каква измјена Бриселског споразума, посебно не она везана за Заједницу српских општина /ЗСО/, јер "ако се то преправи, цијели Бриселски споразум пада".
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Приштина заборавља да смо Бриселски споразум потписали тадашњи косовски премијер Хашим Тачи, високи представник ЕУ Кетрин Ештон и ја. У њему је јасно дефинисано шта треба да се уради и каква су овлашћења. Приштина јасно треба да каже хоће ли то или неће. Никакве преправке не долазе у обзир", истакао је Дачић.

Он је за "Радио Београд" нагласио да се Приштина "игра ватром" јер не схвата да је српски фактор у овом тренутку стабилизирајући фактор на Космету и да, поред свих проблема који постоје, Срби учествују у раду тамошње владе.

Говорећи о "правно обавезујућем споразуму" са Приштином који се оцјењује истиче као кључни услов за интеграције у ЕУ Дачић је рекао да је ту "формулацију измислио Штефан Филе, у тренутку када је усвајан Бриселски спорзум".

"Имао је задатак да припреми некакав документ. Није му полазило за руком да нађе нешто што би било општеприхватљиво, а тиче се Косова и Метохије. Онда је измислио тај `правно обавезујући споразум` и сви су били сагласни, јер нико није знао о чему се ради и сви су задовољни, јер свако може да тумачи на свој начин", појаснио је министар спољних послова.

Он је навео да и у новој Стратегији ЕУ за проширење такође нема одредице шта то треба да буде, чак је избачена и година када би то требало да се договори и потпише тај споразум, па је само написано хитно, зато што постоји велико неслагање унутар ЕУ, јер то није формулација Београда, већ ју је ЕУ у својим документима донијела.

Дачић је рекао да у Приштини не желе дијалог о трајном рјешењу односа, јер "сматрају да су прогласили своју државу и да Београд само треба да призна ту државу".

Министар Дачић је поновио да се смањује број држава које су признале независност Косова, што је показатељ да је проблем и даље актуелан, да није ријешен.

Извор: СРНА