latinica  ћирилица
25/02/2018 |  16:12 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

За чланство у различитим организацијама БиХ годишње плаћа 5,2 милиона КМ (ВИДЕО)

Међународни статус БиХ веома је лош, један је од закључака Привремене истражне парламентарне комисије која је мјесецима расправљала о раду бх. дипломатије. Ни то не смета званичницима БиХ да милионе марака издвајају за чланство у различитим Међународним организацијама. Најчешће беспотребним за БиХ и итекако потребним за званичнике, односно за њихова раскошна путовања и пуније џепове. Чији смо све чланови? И колико нас то кошта?
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Границе БиХ једва да додирују морско приобаље, али морске дубине бх. експерти, ипак испитују! Нуклеарни реактори алхемично “расту“ нам на гранама, па се “експерти“ свим силама труде да спријече нуклеарно тестирање. Француски језик нам као матерњи, па смо чланови и Међународне организације франкофоније. И асоцијације за анализу утега и мјера. И Комисије за заштиту Дунава. И међународне организације за вино. И за заштиту биља. Потом за образовање и рад. Па свјетске Асоцијације изборног процеса....Кад се подвуче црта, Босна и Херцеговина, члан је ни мање ни више већ 160 различитих међународних организација и асоцијација.

"Чланство БиХ у Међународним организацијама јесте корисно, уколико ми црпимо све оне могућности које то чланство пружа. Уколико ми не учествујемо активно у раду, уколико не учествујемо у пројектима, уколико не повлачимо средства из одређених организација гдје је то могуће, онда је то чланство бесмислено", рекао је Саша Магазиновић, посланик у Представничком дому БиХ /СДП/.

Управо због тога, посланик Магазиновић, питао је извршну власт какве то бенефите БиХ има од чланства у бројним међународним организацијама. Али, конкретан одговор, очекивано, није добио. Из Министарства иностраних послова, Одсјек за економску мултилатералу, стигло је само паушално образложење како су “чланства више него оправдана и имају вишеструку важност“.

"БиХ је чланица и неких организација за које не знамо ни зашто смо тамо и због чега се налазимо. Чињеница јесте да ми у већину тих организација улазимо надајући се да неко дати Босни и Херцеговини силне милионе, па ћемо ми с њима подигнути господарство. На крају се испостави да ми то још морамо и плаћати", каже Марио Караматић, члан Привремене истражне комисије за утврђивање спољнополитичког статуса БиХ.



И плаћамо чланарину на годишњем нивоу укупно - чак 5,2 милиона марака. А колико тек коштају путовања, смјештај, дневнице бх. “експерата“ за нуклеарну физику или морске дубине, најчешће оличених у парламентарцима и министрима, то тешко да би и Питагора или Архимед, да су живи, израчунали.

Не спорећи значај чланства у организацијама попут Савјета Европе, ОЕБС-а, УН-а Интерпола, ЦЕФТЕ, чија чланарина истине ради, највише и кошта, аналитичари јасни да 90 одсто њих нема користи за БиХ и за грађане, али за парламентарце је то изврстан извор зараде, узимања дневница и путовања широм свијета.

Е ту су већ бх. званичници на свом терену – и истински експерти. Због тога би им Брисел или Стразбур могли да препусте организацију Међународне асоцијације за расипништво и бахаћење, са централом на Маријин двору! А до тада од франкофоније до нуклеарне физике – за сваког званичника по нешто! За Босну и Херцеговину – најмање!