latinica  ћирилица
25/02/2018 |  16:15 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

На подручју Бијељине свијетли примјер предузећа која запошљавају РВИ (ВИДЕО)

Од 20.000 демобилисаних бораца на подручју Бијељине, 1.500 их активно тражи посао, док је око 500 пасивних тражилаца. Највише их је са завршеном средњом школом и старости изнад 55 година. Међутим, биљежимо и позитивне примјере у предузећима која запошљавају трећину радника из ових категорија.
Запошљавање РВИ - Фото: РТРС
Запошљавање РВИФото: РТРС

Душко Бојић у протеклом Отаџбинском рату био је командант батаљона Друге мајевичке бригаде која је дала велики допринос, али и жртве. Прије 18 година основао је фирму која се бави грађевинским радовима и производњом прозора и врата, а данас запошљава 70 радника, од којих су трећина његови бивши саборци.

"Један од мојих моралних приоритета је био да запошљавам што више мојих другова и сабораца из рата тако да окосницу запослених у фирми чини 20 до 30 демобилисани борци. Нисмо правили евиденцију и не знам колико је таквих прошло кроз фирму за свих ових 18 година", истиче Бојић, власник "Призме".

Стабилност фирме много значи радницима, којима се сваке године исплаћује 13. плата, али и јубиларне награде. Запослени истичу да се у овој фирми цијени рад који се, како кажу, адекватно и награди.

Предузеће “Мега дрво” производи масивни намјештај који извози на западноевропско трежиште. Од 300 запослених, трећина су демобилисани борци и РВИ. Међу њима и Маринко Ивковић, 80-одстотни инвалид четврте категорије који ради као референт набавке.

"Није тешко, немам додирних тачака са кретањем. Већину посла обављам телефоном или путем електронских медија", истиче.

Светозар Остојић, директор и власник предузећа “Мега дрво” истиче да су његове бивше ратне колеге јако добри радници,  вриједни и одани.

"Још ако је у питању категорија РВИ, на њима се не примијети да су инвалиди јер чак у неким случајевима раде и више него што су њихове могућности", додаје Остојић.

У Борачкој организацији истичу да је највећи проблем са онима који са навршених 65 година више нису на евиденције Бироа за запошљавање, а немају 15 година стажа да би остварили право на пензију.
ЦХ10:Радан Остојић, секретар

У Борачкој организације Бијељине истичу да су надлежнима предложили да се људима који имају нешто радног стажа, а имају 65 година живота, призна стаж по основу учешћа у рату како би намирили потребних 15 година и тако истварили, како кажу, какву такву пензију.

Једно од рјешења је, кажу у Борачкој, и исплата накнаде за вријеме незапослености, чиме би им била омогућена минимална мјесечна примања.