latinica  ћирилица
27/02/2018 |  13:53 ⇒ 18:41 | Аутор: РТРС

Требиње: Отворена читаоница са мини-библиотеком (ВИДЕО)

Требињска Основна школа "Јован Јовановић Змај", у оквиру пројекта Читалићи, добила је посебан простор за своје ученике.
Требиње: Читаоница са мини библиотеком - Фото: СРНА
Требиње: Читаоница са мини библиотекомФото: СРНА

Пројекат је прије четири године, на позив колега из Србије, покренуо Републички педагошки завод. Требињска основна школа једна је од двадесет школа у Републици Српској која се укључила у Читалиће.

Циљ пројекта је да основци, у оквиру своје школе, имају посебну читаоницу са малом библиотеком коју ће моћи да користе када немају часове.

- Већ имамо око 220 наслова, добили смо на поклон књиге за лектиру из Србије и од Библиотеке града Требиња - каже Милена Вицо, педагог и помоћник директора.

"Змајево гнијездо", како је назван кутак по имену школе, моћи ће да користе сви основци. Приоритет су дјеца нижих разреда.

Школа је уложила новац за припрему посебног простора, површине двадесет метара квадратних. Биће отворен сваки дан за вријеме трајања наставе.

- Овдје дјеца могу да дођу и читају за вријеме паузе између ваннаставних и школских активности. Овдје имају простор и услове захваљујући којима могу квалитетно да искористе своје вријеме - каже Свјетлана Ђурица Сувајац, професорка разредне наставе.

За другу половину маја предвиђени су сусрети представника двадесет школа из Републике Српске које су укључене у пројекат Читалићи.