latinica  ћирилица
28/02/2018 |  11:03 | Аутор: РТРС

Грип највише погодио дјецу

У Републици Српској пријављена су 3.964 обољела лица од акутних респираторних инфекција и 2.021 обољели од грипа, што се уклапа у очекивани тренд јављања за овај период у сезони, речено је Срни у Институту за заштиту здравља.
Дом здравља - Фото: СРНА
Дом здрављаФото: СРНА

Од грипа је највише обољело школске и предшколске дјеце.

Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 48.983 акутне респираторне инфекције и 17.877 обољења сличних грипу.

У болницама Републике Српске у посљедњих седам дана пријављена су 22 случаја тешке акутне респираторне инфекције, што је највећи број у току једне седмице до сада, а од почетка надзора пријављено је укупно 110 обољелих, док смртни случајеви до сада нису регистровани.

"Због очекиваног повећања оболијевања од свих респираторних инфекција и присутности вируса грипа у циркулацији, налазимо се у врху сезоне, с тим да се и даље очекује оболијевање од грипа и свих других респираторних инфекција", истакли су у Институту.

С циљем контроле појаве, смањења преноса и ширења грипа и других респираторних инфекција у овом периоду, неопходно је провјетравати просторије више пута дневно, избјегавати боравак у затвореном простору, веће скупове и блиске контакте са другим особама, физичку активност прилагодити узрасту и боравити на чистом ваздуху, гардеробу прилагодити спољњим временским приликама.

"Неопходан је и хигијенско дијететски режим, исхрана прилагођена узрасту и потребама, кориштење топлих напитака, са доста воћа и поврћа, редовно прање руку топлом водом и сапуном. У случају респиратоних инфекција избјегавати кућне или болничке посјете, а уколико се појави болест, уз симптоматску терапију, потребно је мировање до потпуног опоравка, и ако буде погоршања стања обавезно се јавити надлежном љекару", навели су у Институту.

Извор: СРНА