latinica  ћирилица
28/02/2018 |  17:49 | Аутор: РТРС

Усорац: Влада Српске спрема мјере за ревитализацију села

До краја ове или почетком наредне седмице Влада Републике Српске требало би да усвоји правилник о расподјели подстицаја у пољопривреди у износу од 71 милион КМ.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Гостујући у програму Радија Републике Српске, предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске, Владимир Усорац, најавио је да ће осим ових средстава, у област пољопривреде и водопривреде кроз разне пројекте током ове године бити уложено и додатних 131 милион марака. Из Владе Српске раније су најавили да ће укупна улагања у пољопривреду, премашити 200 милиона марака. Према ријечима Усорца, око 11 милиона марака биће искоришћено углавном за набавку регресираног ђубрива.

Говорећи о ревитализацији села, коју је Влада Српске раније најавила, Усорац је рекао да ће се о мјерама које би оживјеле село више ријечи бити током наредног мјесеца, на састанку пољопривредика с премијерком Жељком Цвијановић. Према његовим ријечима, једна од мјера биће и да за свако рођено дијете на селу мјесечно буде издвојено 100 марака, а жене које роде петоро дјеце, а остану да живе на селу након што дјеца одрасту, добиће националну пензију од хиљаду марака.

Усорац је, говорећи о прољетној сјетви, истакао да је пољопривредну производњу неопходна већа синхронизација између пољопривредних произвођача и представника власти.

Извор: Г. Ескић/РТРС