latinica  ћирилица
01/03/2018 |  12:00 | Аутор: РТРС

Оптужница против Бањалучанина који је пријетио да ће разнијети Зимзоград

Републичко јавно тужилаштво РС подигло је оптужницу против Милана Мацуре из Бањалуке због пријетње да ће се опасати експлозивом и разнијети на манифестацији "Зимзоград" која се одржавала у самом центру града.
Зимзоград, Бања Лука                              (Фото: Станислав Јакица) - Фото: архив
Зимзоград, Бања Лука (Фото: Станислав Јакица)Фото: архив

У оптужници се наводи да је Мацура 8. децембра 2016. пријетио терористичким чином са циљем застрашивања грађана и нарушавања и уништавања основа Републике Српске.  Мотив оваквих његових пријетњи је, како се истиче у оптужници, било "незадовољство уставним, политичким, економским и друштвеним уређењем РС", и величање себе као хероја у борби против истих.

- Он је навео да ће на себе ставити већу количину експлозива и активирати га током одржавања манифестације "Зимзоград" и тако проузроковати смрт већег броја лица, те нанијети велику штету инфраструктурним и објектима Републике Српске - саопштило је Републичко тужилаштво.

Оптужницу против Мацуре је 16. фебруара ове године подигло Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала Републичког тужилаштва, а потврдио Окружни суд у овом граду.

Према незваничним информацијама, он је пријетње јавно објавио на свом профилу на друштвеној мрежи "Инстаграм", након чега је алармирана полиција.

Иако у полицији наводе да Мацура не оставља утисак особе склоне екстремизму, његова објава на овој друштвеној мрежи схваћена је веома озбиљно.

- То је највјероватније написано из неког револта, а можда је у питању била и неслана шала. Међутим, пријетње су изазвале страх и узнемиреност грађана, што је основно обиљежје тероризма и због тога ће сносити посљедице - рекао је извор близак истрази.

"Зимзоград" је забавна манифестација на којој се од средине децембра па до средине јануара представљају бројни излагачи рукотворина, разних посластица, одржавају се представе и концерти, а отвара се и клизалиште. Обично се одржава на Тргу Крајине, у парку "Петар Кочић" и у улици Краља Петра Првог Карађорђевића, а сваке године има све више посјетилаца.

Извор: Глас Српске