latinica  ћирилица
02/03/2018 |  16:16 | Аутор: РТРС

Како се ријешити сувог ваздуха у кући?

Нормална количина влаге у затвореном простору током зиме требало би да буде између 30 и 50 одсто. Влажност се може повећати врло једноставно, и то уз помоћ приручних средстава.
Гријање - Фото: илустрација
ГријањеФото: илустрација

На радијатор можете ставити посуду с водом у коју ћете додати неколико капљица етеричног уља лаванде, еукалиптуса или менте. Етерична уља имају антивирусна својства и благотворно дјелују на дисајне путеве и отклањају умор. Воду у посуди мијењајте свакога дана.

Против сувог ваздуха може да послужи и опрани веш који ћете сушити у непосредној близини радијатора. Вода из њега ће тако испаравати, а истовремено одржавати влагу у просторији.

Суви ваздух можете овлажити и искувавањем воде. Довољно је да у обични лонац улијете воду и додате комадиће коре наранџе или лимуна. На лаганој ватри пустите да та мјешавина прокључа. Пара ће повећати влажност у просторији, а мирис цитруса расположење.

Влагу ћете створити и ако непосредно након туширања или купања у кади отворите врата купатила, а да би дошло до већег испарења, након изласка из каде пустити хладну воду.

Извор: Агенције