latinica  ћирилица
03/03/2018 |  08:54 ⇒ 08:54 | Аутор: РТРС

Радионица о медијској писмености

На Палама ће данас и сутра бити одржана радионица о медијској писмености коју организује Мисија ОЕБС-а у БиХ у сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву.
Писање - Фото: илустрација
ПисањеФото: илустрација

Циљ дводневне радионице је да се студенти упознају о улози и утицају медија на појединце, као и на друштво у цјелини, поручују организатори.

"Дводневна радионица има за циљ да прошири и развија наше вјештине да приступимо информацијама које нам требају, избјегнемо оне које могу бити потенцијално штетне или непотребне, да препознамо корисне и вјеродостојне информације, као и изворе информација", изјавила је за Срну едукатор за медијску и дигиталну писменост Вања Ибрахимбеговић Тихак, која ће бити предавач на радионици.

Према њеним ријечима, у БиХ медијска писменост још није уврштена у наставне планове и програме у редовном образовању ни у основном и средњем, ни у високом, због чега је посебно важно организовање оваквих радионица.

"Медијска писменост, односно медијско описмењавање увијек има исти циљ, без обзира у каквој форми се оно организује, а то је да људе подстакне да критички размишљају о медијским садржајима које конзумирају. На какав начин их користе, да ли слијепо вјерују медијима или им не вјерују уопште и зашто, то су питања која се покрећу на оваквим радионицама", навела је Тихакова.

Она је оцијенила да ће радионица бити успјешна ако пробуди интересовање и знатижељу код младих који ће даље сами да пропитују властите интеракције са медијима.

"Идеја је да развијају вјештине критичког мишљења, кроз постављање питања себи, а можда и својој најближој околини. Ми, предавачи у области медијске писмености, кажемо да желимо развијати здраве скептике као одговор на ове изазове", напоменула је Тихакова.

Извор: Срна