latinica  ћирилица
03/03/2018 |  09:25 ⇒ 21:59 | Аутор: РТРС

Кинези заинтересовани да буду партнери у изградњи ХЕ "Бук бијела"(ВИДЕО)

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић изјавио је да је Кинеска национална аеро-технолошка корпорација за међународни инжењеринг показала одлучан интерес да буде партнер Републике Српске у изградњи хидроелектране "Бук Бијела".
Петар Ђокић у Пекингу - Фото: РТРС
Петар Ђокић у ПекингуФото: РТРС

Ђокић, који је данас у Кини разговарао са представницима дијела компаније АВИЦ за област електро-енергената, нагласио је да је на састанку било ријечи и о другим могућим облицима сарадње у области саобраћаја, те о сарадњи ове компаније са предузећима "Орао" из Бијељине и "Космос" из Бањалуке.

"Саговорници су исказали спремност за пројекте као што је унапређење авио саобраћаја у Републици Српској, те за изградњом аеродрома Требиње. Пружају нам се нове велике могућности са овом компанијом, која је једна од већих свјетских компанија и једна од највећих у Кини", рекао је Ђокић у телефонској изјави Срни.

Према његовим ријечима, сарадња са компанијом АВИЦ отворила би могућност сарадње и са неким другим кинеским компанијама.

"За нас је јако важно да смо током ове посјете Кини имали разговоре са представницима Кинеске индустријско-комерцијалне банке /ИЦБЦ/, као највеће банке у свијету, која жели да буде партнер у реализацији енергетских, али и других пројеката у Републици Српској", навео је Ђокић.

Он је додао да ову банку у њеним активностима прати и Корпорација за извоз и осигурање кредита Кине, која би осигуравала евентуалне кредите.

"Са њима смо, такође, били на састанцима и разговарали о моделима и њиховим могућностима подршке пројектима које би развијале њихове копманије на подручју Републике Српске", напоменуо је Ђокић.

Делегација Републике Српске, коју предводи министар Ђокић, данас завршава посјету Кини. У делегацији Српске су и представници привредних друштава "Хидроелектране на Дрини" из Вишеграда, "Орао" из Бијељине и "Космос" из Бањалуке.

Влада Републике Српске и Кинеска национална аеро-технолошка корпорација за међународни инжењеринг потписали су у јулу прошле године меморандум о сарадњи на пројекту изградње ХЕ "Бук Бијела".