latinica  ћирилица
03/03/2018 |  10:44 | Аутор: РТРС

Пуповац: Поздрав "За дом спремни" неће добити подршку у Сабору

Предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац сматра да мишљење хрватске Комисије за суочавање са прошлошћу, којим је дјелимично одобрено коришћење усташког поклича "За дом спремни", уколико би се преточило у званичан законски приједлог не би било усвојено у хрватском парламенту.
Милорад Пуповац - Фото: РТРС
Милорад ПуповацФото: РТРС

"Мишљење Комисије је необавезујуће, премда премијер Андреј Пленковић каже да би то могла да буде основа за доношење закона. У име Самосталне демократске српске странке /СДСС/ и као посланик могу да кажем да је за нас противуставно да постоје изузеци за коришћење њихових знамења", рекао је Пуповац.

Упитан да ли би без гласова СДСС-а, која има три посланика, у Хрватском сабору ипак постојала већина за усвајање таквог приједлога, Пуповац је за "Вечерње новости" оцијенио да је тешко да би таква одлука била донесена.

"Ако би се приклонили гласови деснице, можда би постојала шанса, али како је и Хрватска народна странка /ХНС/ против оваквог рјешења као други партнер у влади, а вјерујем да би био против и дио посланика националних мањина, тешко да би таква одлука била донијета", рекао је Пуповац.

Он наводи да је расправа поводом мишљења хрватске комисије тек почела и указао да је дошло и до подјела међу самим члановима тог тијела.

"Добар дио чланова десног усмјерења сада пише издвојена мишљења у којима тражи да се забрани петокрака. Први је издвојено мишљење дао ректор Хрватског католочиког универзитета Жељко Тањић, а остали се придружују", каже Пуповац.

Он наводи да им је спорно што у исти кош није стрпан и комунизам са усташтвом и фашизмом.

"Расправа креће и како ће се завршити, шта ће бити са мишљењем комисије, овог тренутка не може да се каже са сигурношћу", наводи Пуповац.

Комисија која је радила на ставовима о недемократским режимима и њиховим симболима препоручила је хрватској Влади да усташки поздрав "За дом спремни!" остане у употреби у приликама када припадници ХОС-а одржавају своје церемоније.

Комисија за суочавање са прошлошћу у Хрватској препоручила је да се поздрав "За дом спремни!" може користити у два случаја - ако су поједине јединице користиле тај поздрав као службену ознаку у рату, односно ХОС, те ако је ријеч о комеморацији војницима који су погинули под тим поздравом.

Извор: Срна