latinica  ћирилица
03/03/2018 |  11:00 ⇒ 11:00 | Аутор: РТРС

Савановић отворио шаховски турнир за средњошколце

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић отворио је Друго поједничано шаховско брзопотезно такмичење ученика средњих школа у Бањалуци, истичући да је поносан што је међу младим људима који овом игром развијају свијест и личност.
Бањалука: Савановић - Шаховски клуб - Фото: СРНА
Бањалука: Савановић - Шаховски клубФото: СРНА

"Задовољство ми је што отварам ово такмичење у шаху, који усмјерава наше средњошколце ка позитивним стварима. Овдје сам и да подржим организатора такмичења Јавну установу Средњошколски дом и да истакнем њен значај у едукацији и васпитању својих корисника", рекао је Савановић новинарима у Бањалуци прије почетка такмичења.

Савановић је нагласио да је некад и он био становник Средњошколског дома, те да је то мјесто гдје млади људи проведу можда и најпродуктивнији дио живота у смислу образовања.

Директор Средњошколског дома Бранислав Видић истакао је да право наступа имају сви ученици који похађају средњу школу на подручју Бањалуке, а на турниру заједно играју шахисти и шахисткиње.

"Ове године нам је гост и једна основна школа. Учесника је много што показује да бањалучки средњошколци имају вољу и жељу да играју шах", поручио је Видић.

На турниру се игра по Швајцарском систему од 11 кола, а играчи на располагању имају по пет минута за партију. Побједнику такмичења ће припасти пехар, док су за остале учеснике који се добро пласирају обезбијеђене медаље.

Титулу шампиона брани Владан Пејић који је прошле године забиљежио свих 25 побједа.

Извор: Срна