latinica  ћирилица
03/03/2018 |  20:27 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Приједор: Први циклус Политичке академије ДНС-а (ВИДЕО)

У Приједору је данас почео први циклус Политичке академије ДНС-а, коју је организовала Организација Младих ДНС-а и коју је отворио предсједник странке Марко Павић. Лидер ДНС-а обратио се присутнима темом "ДНС- генеза, структура, организација, програм и циљеви дјеловања."
Приједор, Павић - Политичка академија ДНС-а - Фото: СРНА
Приједор, Павић - Политичка академија ДНС-аФото: СРНА

Обраћајући се учесницима Политичке академија, која је окупила младе из цијеле Републике, предсједник ДНС-а је подсјетио на дане када је странка пролазила кроз тешке периоде од самог оснивања па до данас када је постала значајан фактор у политичким процесима на нивоу Републике Српске и БиХ, саопштено је из ове странке.

- Желимо водити грађане у боље сутра и желимо јачу Републику Српску. Да би успјели морамо учити и зато ова Политичка академија данас има смисао. Њоме ће бити "покривене" области економије, права, изборног закона, бројних друштвених тема, рекао је Павић, подсјећајући да је ДНС настао  на жељи народа да добије нешто ново. Ову идеју, рекао је Павић, граћани су прихватили.

- Ове године постајемо пунољетни. Сљедбеници смо СНС-а из 1997. године. Те године смо имали већину, били на власти, али због сукоба унутар странке, 99 одсто делегата бира нови курс и тако смо 17.6.2000. године званично настали под данашњим именом. Тада нам се чинило далеким да ћемо бити трећа странка. Данас смо скоро друга. Израсли из народа и желимо да му служимо. То је разлика између нас и других јер други желе да владају народом,  навео је Павић.

Оно што разликује ДНС од других то је реторика, поручио је лидер ДНС-а, рекавши да ДНС-а нема у криминалу и корупцији те да је чистота дјеловања странке допринијела да је народ поштује и да јој вјерује.

- Поносимо се нашим фирмама на чијем челу су наши кадрови, општинама у којима су на челу начелници из наше странке јер су нам генералнио економија и запошљавање на првом мјесту. И са овога мјеста морам рећи да морамо чувати наша природна богатства. То су наша национална богатства на основу којих можемо развијати прерађивачку индустрију, рекао је Павић.

Павић је говорио и о ставу ДНС-а када је у питању однос према НАТО-у, Европској унији, у односима унутар коалиције.

- У коалицији смо са СНСД-ом и СП-ом. Нисмо фактор који би могао наметати своје мишљење јер смо слабији од СНСД-а. Ови избори су прилика да слику поправимо. Циљ нам је 100.000 гласова, 12 посланичких мандата и кандидатура за једну од појединачних функција, рекао је Павић, истакавши да СНСД жели апсолутну власт те да ДНС то мора мијењати, постати јачи и не носити више терет лоших одлука.

- Зато вјерујем и у вас младе, ДНС се поноси својом омладином да својим знањем и вјештинама које ћете стећи на овој Академији дајете још већи допринос да ДНС расте и јача, поручио је Павић.

Предсједник Управног одбора Политичке академије ДНС-а Слободан Наградић изјавио је новинарима да у раду академије учествује 46 полазника из већине општина у Репубици Српској и неколико из Федерације БиХ.

- Политичка академија имаће укупно 16 тема и четири циклуса, а завршни ће бити нека врста свечаности, додјела диплома, евалуација пређеног градива, рекао је Наградић и додао да ће предавачи бити угледни активисти, професори и стручњаци, а за неке области и они који нису из ДНС-а.

Он је додао да ће ово бити прилика да млади стекну теоријска и практична искуства, која ће моћи да примијене у свакодневном политичком раду кроз скупштине општина или изборну кампању.

- На овај начин хоћемо да подстакнемо чланове савјета младих и активисте ДНС-а да је потребно да се наоружају знањем, а не неким лошим порукама и да кроз знање истичу своје аргументе, да се аргументима боре за своје ставове, да своје ставове претачу у политику, а политику у законе и политичке праксе. Ако то успијемо, мислимо да је мисија политичке академија успјела, а да ће Репубика Српска коначно доћи у мирне воде, истакао је Наградић.

Данашњој Политичкој академији су присуствовали министри у Влади Српске Лејла Решић и Дане Малешевић, генерални секретар ДНС-а Драгутин Родић, потпредсједници ДНС-а Драгомир Јовичић и Марко Аћић, посланик у Народној скупштини РС Душко Ивић, градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, професор др Миле Дмичић, предсједник Политичког савјета ДНС и предсједник Регионалног одбора ДНС-а Приједор Томислав Прпош.

Током првог циклуса, који ће трајати два дана у Приједору, младима ће се обратити и потпредсједник ДНС-а Драгомир Јовичић, предсједник Управног одбора Политичке академије Слободан Наградић, те члан ДНС-а Радомир Нешковић.

Извор: ДНС