latinica  ћирилица
03/03/2018 |  21:33 ⇒ 21:34 | Аутор: РТРС

Дански "Шармер" најбољи филм главног програма Феста

Награда за најбољи филм у главном такмичарском програму 46. Феста припала је данском остварењу "Шармер" у режији Милада Аламиа.
Фест - Фото: РТРС
ФестФото: РТРС

"Шармер" је награђен "Београдским побједником" уз образложење жирија да је ријеч о филму који је кроз увјерљиву причу и кроз сложен главни лик хармонизовао све аспекте филмске естетике.

Алами и Ингеборг Топсе награђени су и за најбољи сценарио, за који је жири оцијенио да се одликује увјерљивим ситуацијама, неочекиваним преокретима и прецизно израженом психологијом главног лика, преносе београдски медији.

Топсе и Алами су, примајући оба признања, истакли да су награде Феста за њих велико охрабрење и подстрек, јер је "“Шармер”" њихов први дугометражни филм.

Награда жирија, који су чинили редитељи Милчо Манчевски, Јован Јовановић и Мила Турајлић, глумац Гордан Кичић и сценариста Елма Татарагић, припала је иранском филму "Без датума и потписа" у режији Вахида Џалилванда, који указује на проблем кривице и одговорности, са сјајним глумачким ансамблом.

За најбољу режију награђен је Пол Шредер за филм "Искушеник" због "прецизне режије која конзистентно указује на моралну дилему главног лика суоченог са проблемима савременог свијета".

Шредер је у видео поруци из Лос Анђелеса захвалио на награди, истакавши да му и она и филм много значе.

За најбољу женску улогу жири је наградио женски ансамбл кинеско-француског филма "Анђели носе бело" у режији Вивијан Кју, који из различитих перспектива са минималним глумачким средствима говори о великом савременом проблему одговорности и моралу.

Најбољу мушку улогу остварио је Адел Карам у либанско-француском филму "Увреда" у режији Зиада Доуерија, а жири је констатовао да је он "на снажан и сугестиван начин изнио унутрашњу драму и превирање човјека који је истовремено и жртва и тиранин".

Најбољи деби је филм "Сезона лова" у режији Наталије Гарагиоле, снимљен у копродукцији Аргентине, Француске, САД, Њемачке и Катара. Жири је овај филм наградио за изузетно зрео приступ слојевитим ликовима, њиховим односима и атмосфери филма.

Филму "Фантомска нит" Пола Томаса Андерсона је припала награда публике.

Жири Удружења филмских критичара Европе и Медитерана /ФЕДЕОР/ у саставу Пауло Португал, Златко Видачковић и Невена Даковић најбољим евро-медитеранским филмом у Главном такмичарском програму прогласио је "Увреду" Зиада Доуерија.

Најбољи филм у домаћој селекцији су "Изгредници" редитеља Дејана Зечевића, а Специјално признање је отишло у руке Лазара Бодроже за филм "Едерлези рајзинг".

У оквиру индустријског дијела Феста - програма "Фест форвард" награђени су пројекти "Крај света" редитеља Војина Васовића и продуцента Милоша Ивановића, у националној селекцији, и "Сусрет" /Тхе Енцоунтер/ редитељке Татие Скиртладзе и продуценткиње Сарите Матијевић у међународној конкуренцији, док је специјално признање припало пројекту "Баћа" редитељке Ане Лазаревић и продуцента Павла Стевановића.

Извор: СРНА