latinica  ћирилица
04/03/2018 |  09:15 ⇒ 18:02 | Аутор: РТРС

У Бирмингему посљедњи такмичарски дан

Посљедњег такмичарског дана на Свјетском дворанском првенству у атлетици у Бирмингему, наступиће најбоља српска атлатичарка Ивана Шпановић у скоку удаљ. Такмичење почиње од 15 часова и 30 минута.
Ивана Шпановић (Фото: StarSport) -
Ивана Шпановић (Фото: StarSport)

Американац Кристијан Колман, нови је свјетски шампион у трци на 60 метара. Он је славио у времену новог рекорда свјетских шампионата- 6 секунди 37 стотинки. Други је био Кинез Су, а трећи Рони Бејкер, још један атлетичар из Сједињених Држава.

Рекорд првенства поставила је и Американка Кендра Харисон на 60 метара са препонама, у времену од 7 секунди 70 стотинки. Она је за девет стотинки побиједила сународницу Кристину Менинг, док се бронзом окитила Надин Фисер из Холандије.

У центру пажње нашао се и Француз Кевин Мајер, који се окитио златом у седмобоју са 6.348 бодова. Мајер је тако објединио титуле свјетског шампиона на отвореном и дворани. Иза њега нашао се Дамјан Ворнер из Канаде, са пет бодова мање, док је бронза припала Естонцу Мајкелу Ујбоу.

Етиољанка Гензебе Дибаба била је неприкосновена у трци на 1500 метара. Ово је њено друго злато у Бирмингему, након тријумфа на дупло дужој дионици.

Невјероватне сцене виђене су у трци на 400 метара гдје је до злата дошао Чех Павел Маслак. Он је трку завшио на трећем мјесту, бржи су били Шпанац Усиљос и Сантос из Доминиканске Републике. Међутим, они су дисквалификовани након што је утврђено да су трчали ван предвиђене стазе.

Код атлетичарки, Кортни Около из Сједињених Држава , у времену личног рекорда 50 секунди 55 стотинки, била је најбоља на 400 метара.

Пољак Адам Шћот оправдао је улогу фаворита и славио у трци на 800 метара, док је Американац Вил Клеј, био најбољи у троскоку, остваривши најбољи резултат сезоне, 17 метара 43 центиметра.

У скоку с мотком, свјетска шампионка, постала је Американка, Санди Морис. Са прескочених 4 метра 90 центмитера, поставила је нови рекорд свјетских првенстава.

Подсјећамо, јуче је БиХ атлетичар, Месуд Пезер, освојио пето мјеесто у бацању кугле, поставивши нови дворански рекорд Босне и Херцеговине и Балкана, резултатом 21 метар 15 центиметара. Томас Волш са Новог Зеланда, одбранио је титулу свјетског дворанског шампиона, оборивши рекорд свјетских првенстава стар 31 годину. Волш је бацио куглу, 22 метра 31 центиметар.