latinica  ћирилица
04/03/2018 |  15:16 | Аутор: РТРС

Спортско друштво Црвена звезда слави 73. рођендан

На данашњи дан, прије 73. године, у Београду је основано Спортско друштво Црвена звезда, један од симбола српског спорта.
СД Црвена Звезда - Фото: B92
СД Црвена ЗвездаФото: B92

Иницијативу за оснивање Спортског друштва Црвена звезда покренуо је Градски одбор Уједињеног савеза антифашистичке омладине Србије из Београда 1945. године, са циљем да буде састављено од разних спортских секција.

На сједници Иницијативног одбора дуго се дискутовало око имена, предлагало се Торпедо, Младост, Ударник, Локомотива.

Слободан Ћосић и Зоран Жујовић изнијели су приједлог Црвена звезда и сви су били сагласни, прије него што је 4. марта 1945. године у великој дворани старог ДИФ-а у Делиградској 27 основано Омладинско фискултурно друштво Црвена звезда.

Првобитно је основано осам клубова (фудбал, кошарка, стони тенис, шах, пливање, атлетика, одбојка и веслање), а касније све више, и данас Спортско друштво Црвена звезда броји 31 клуб.

СД Црвена звезда у богатој трофејној ризници има укупно 657 пехара, међу којима је вјероватно највећи успјех фудбалера када су 1991. године спојили европску и свјетску титулу.

Једно од најтрофејнијих спортских друштава Европе у петак је званично прославило рођендан на традиционалној свечаности у Медија центру стадиона "Рајко Митић", када су додијељене награде најбољима у црвено-белој породици.

Извор: РТС, Танјуг