latinica  ћирилица
04/03/2018 |  16:04 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Синдикат управе - Оштре оптужбе на рачун Савеза синдиката Српске (ВИДЕО)

Оштре оптужбе на рачун Савеза синдиката Републике Српске и на његово руководство стижу из Синдиката управе.
Савез Синдиката Српске - Фото: РТРС
Савез Синдиката СрпскеФото: РТРС

На конференицији за новинаре, одржаној у Добоју, тема високе плате функционера у Савезу, одакле узвраћају да су тврдње Синдиката управе смијешне и да их је могуће провјерити.

У Савезу синдиката Републике Српске новца као у причи. Бар тако тврди предсједник Синдиката управе Божо Марић, чији синдикат је напустио Савез. Високе плате функционера, каже, један су од разлога за то.

- Непримјерено је да такве квалификације долазе од особе тј. од Ранке Мишић која раднике, чланство Савеза синдиката на мјесечном нивоу кошта 5.400 КМ, предсједник Савеза синдиката има три просјечне плате у Републици Српској, има топли оброк, има регрес у висини најниже плате, на све то плаћају се порези и доприноси, након ње највећу плату има генерални секретар Савеза синдиката који има двије и по просјечне плате, топли оброк, регрес - истиче Марић.

За вријеме свог мандата Ранка Мишић је, тврди Марић, инкасирала више од милион марака и нема морално право да се представља као заступник радника, тим прије јер су, како тврди, за тај период радници изгубили много радничких права . Мишићева није хтјела да одговара на оптужбе, већ нас је упутила на генералног секретара.

- То су смијешне изјаве, то је све могуће провјерити, плата предсједнице Синдиката је 2.116 марака плус минули рад, да је плата генералног секретара 1.776 марака плус минули рад, а плата гранског синдиката је 1623 КМ плус минули рад - поручује Горан Станковић, генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске.

Износ плате, каже, зависи од прикупљене чланарине, па тако у јануару у Савезу плата је била мања за 22 одсто. Све што се исплаћује регулисано је правилником, а правилник одређује плату и у Синдикату управе. Тако је Марићева плата према сопственом признању око 2.100 марака. Његов синдикат не жели више да буде у Савезу синдиката,а подршку за то добио је каже од већине чланица, премда у Савезу тврде супротно. Од тога ће, каже Марић, користи имати и чланство.

По први пут од оснивања синдиката Синдикат управе донио је одлуку да се расподјела чланарине врши 60:40 у корист основних синдикалних организација.