latinica  ћирилица
04/03/2018 |  16:30 ⇒ 21:15 | Аутор: РТРС

Расподјела подстицаја обрадовала воћаре и повртаре (ВИДЕО)

План расподјеле подстицаја у пољопривреди за ову годину посебно је обрадовао воћаре и повртаре којима су значајно повећана средства.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Воћари ће на располагању имати четири милиона марака, дупло више у односу на прошлу годину, а повртари пет пута више средстава, што ће значајно утицати на висину премије и укупну зараду од производње поврћа.

У аграрном буџету за повртаре, обезбијеђено је 1.850 000 марака. Толика средства никада до сада нису имали на располагању, па су овогодишњом расподјелом посебно задовољни.

- Око пет пута је више у односу на прошлу годину. То ће много да значи произвођачима, значи да ће бити већа премија - каже Зорица Лазић, произвођач.

Прошле године на располагању су имали укупно 360 хиљада марака и мале премије. Са овогодишњим буџетом могу очекувати премију у износу 15 одсто просјечне тржишне цијене поврћа.

- Ово је велика ствар што се десила, овај подстицај, јер тај подстицај је добит, а људи који су у ПДВ када то саберу то је сигурна зарада - истиче Раде Јовићевић, потпредсједник Удружења повртара Репубике Српске.

А када премија стигне у фебруару, као ове године, у вријеме када крећу нова улагања, задовољство повртара је још веће.

Повртарска производња је све заступљенија у Српској. У прошлој години повећан је број повртара и сјетвене површине.

- Број произвођача се повећао за 50, површине за 100 хектара , а произведена количина за неких четири хиљаде килограма - поручује Саша Лазић, начелник Одјељења за биљну производњу у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске.

Разлога за задовољство имају и други произвођачи. Ове године за текућу производњу на располагању имају 60 милиона марака, а једанаест за регресирано гориво и противградну одбрану.