latinica  ћирилица
04/03/2018 |  21:46 ⇒ 05/03/2018 | 08:12 | Аутор: РТРС

Путин: Никада нећемо испоручити Русе које оптужују САД

Руски предсједник Владимир Путин поручио је да његова земља никада неће испоручити ниједног од 13 Руса које су САД оптужиле за мијешање у америчке изборе.

Русија "не испоручује своје грађане", истакао је Путин, мислећи на одредбе руског устава којима је забрањена екстрадиција руских грађана другим државама.

У изјави за Ен-Би-Си њуз, Путин је рекао да 13 Руса "не представљају руску државу" или руске власти, истичући да "нема идеју" шта су они урадили.

Путин је навео да би америчке власти требало да пруже одређене податке и да ће Москва бити спремна да их испита и разговара о њима, пренео је АП.

Руска агенција Тас је јуче пренијела поједине делове Путиновог интервјуа за Ен-Би-Си, наводећи да је рекао да Русија мора најприје да анализира доказе о кривици појединаца оптужених у САД за мијешање у предсједничке изборе 2016. године, а да ће потом донијети независну одлуку о томе да ли су они криви или не.

Русија не може да одговори на оптужбе ако оптужени појединци нису прекршили руске законе, истакао је Путин у интервјуу.

 "Уз све дужно поштовање лично вама (водитељки Мегин Кели) и Конгресу, морате имати људе који су стручни у области права, и то стопроцентно. А високообразовани људи морају да разумију да ми у Русији не можемо да кривично гонимо људе ако они нису прекршили руски закон", објаснио је руски предсједник.

Када је водитељка рекла да и она има диплому из области права, Путин је указао да онда она мора да схвати да је потребно упутити званичан упит јавном тужиоцу Руске Федерације.

"Дајте нам документ, упутите нам званичан захтјев. То мора да прође кроз званичне канале, а не кроз медије или вику у Америчком конгресу", нагласио је Путин.

Вашингтон оптужује Москву за мијешање у предсједничке изборе у САД 2016, а истраге о наводном мијешању тренутно су у току под покровитељством ФБИ-ја, специјализованих комитета за обавјештавање у Америчком сенату и Представничком дому, као и особља специјалног тужиоца Роберта Малера.

Амерички предсједник Доналд Трамп и кључни званичници његове администрације више пута су одбацили наводе о дослуху с руским изасланицима током бурне изборе трке, а и Москва је у више наврата одбацила оптужбе да је тежила да утиче на ток избора у САД.

Извор: Танјуг