latinica  ћирилица
05/03/2018 |  09:49 ⇒ 10:37 | Аутор: РТРС

Берзе пети дан у паду - страх од трговинског рата

На азијским берзама цијене акција су и данас у паду, већ пети дан заредом.
Берза (Фото: CNBC) -
Берза (Фото: CNBC)

Улагачи су у страху од могућих трговинских ратова ако САД уведе царине на увоз челика и алуминијума. Евро је ојачао јер је у Њемачкој отворен пут за нову велику коалицију.

МСЦИ индекс азијско-пацифичких деоница, без јапанских, био је јутрос у минусу 0,8 одсто, након што је прошле недјеље изгубио више од 2 одсто.

На Токијској је берзи Никеи индекс јутрос ослабио 0,5 одсто, док су цијене дионица у Аустралији, Јужној Кореји и Хонг Конгу склизнуле између 0,5 и 1,2 одсто. У Шангају су, пак, благо порасле, за 0,2 одсто.

На почетку трговања чинило се да би се тржишта могла смирити, након што је у петак на Вол Стриту С&П 500 индекс благо порастао јер су тамошњи улагачи спекулирали да најава америчког предсједника Доналда Труапа о увођењу царина на челик и алуминијум представља само пријетњу како би партнере у свијету приволеи да сједну за преговарачки сто и договоре начине како би САД могао смањити велики трговински дефицит.

Али, термински С&П 500 индекс јутрос је у минусу, што значи да се и на Бол Стриту може очекивати несигурна трговања.

На валутним је тржиштима долар према јапанској валути ослабио четврти дан заредом, што је, међу осталим, посљедица несигурности на берзама, па улагачи за свој капитал траже сигурнија уточишта, као што су јапанска и швајцарска валута.

Тако је курс долара склизнуо на 105,50 јена, док је у петак на затварању тржишта износио 105,75 јена. Амерички долар је ослабио у односу на европску валуту, па је цијена евра порасла са 1,2315 долара, колико је износила у петак, на 1,233 долара.

Извор: Агенције