latinica  ћирилица
05/03/2018 |  10:43 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Покривеност увоза извозом Српске у прошлој години 71,58 одсто (ВИДЕО)

Покривеност увоза извозом Републике Српске у прошлој години била је 71,58 одсто.
Дрвопрерађивачи - Фото: РТРС
ДрвопрерађивачиФото: РТРС

Извоз је повећан за 21,34 одсто. Повећањем покривености, оставрен је најмањи дефицит у посљедњих једанест година, што су охрабрујући показатељи за укупну привреду Српске.

Већим извозом од увоза може се похвалити и приједорска регија.

Извозно оријентисана привреда приједорске регије довела је до позитивних резултата у прошлој години. Већи извоз од увоза забиљежиле су скоро све локалне заједнице сјеверозападног дијела Републике Српске.

Раденко Рељић начелник општине Козарска Дубица каже да општина има укупну привредну активност на годишњем нивоу преко 220 милиона марака, што је стварно добро.

"Оно што је још битније је то да имамо преко 140 милиона марака од наших фирми које се баве извозом", рекао је Рељић.

Дијана Ђаковић руководилац канцеларије Привредне коморе у Приједору наводи да је у Приједору извоз 116,44 одсто, што значи да град има значајан суфицит и да привреда више извози него увози.

Да је град Приједор са својом регијом погодно мјесто за инвестирање потврђују домаћи, али и страни инвеститори. Италијански привредник своју производњу, прије десет година, преселио је у околину Приједора.

На почетку је имао осам, данас запошљава 200 радника. Повољно пословно окружење, али и потребе иностраног тржишта, омогућило им је проширење погона, али и повећање производње.

"Имамо инвестицију од почетка до данас око 4,7 милиона марака, тако да имамо 200 радника. Морали смо инвестирати и у обучавање радне снаге и остало", навела је Дубравка Тополовић директор фирме "Нути дуе" из Приједора.

Иако је најзначајнији спољно – трговински партнер Републике Српске, Србија, привредници приједорске регије највише извозе и у Хрватску, Италију и Њемачку. За одређен програм пољопривредних производа, значајан партнер је и Русија.

Око 90 одсто воћа и поврћа, годишње извезе и дубички привредник.

Бојан Аћимовић из предузећа "Биоплод" Козарска Дубица истиче да је њихова фирма извозно оријентисана.

"Ми опстајемо захваљујући извозу. Тај капацитет производње неби ни близу могао бити такав да смо оријентисани на бх. тржиште", истакао је Аћимовић.

Предузећа приједорске регије, која остварују највећи извоз су из прерађивачког сектора, што је још један плус домаћој привреди. Значајан је и број нових привредних субјеката у прошлој години на подручју Приједора и Козарске Дубице, али и најаве за нове инвестиције у Новом Граду.

"И у наредном периоду такође очекујемо позитиван тренд, кад је у питању спољно – трговинска размјена приједорске регије", рекла је Ђаковићева.

Република Српска је у 2017. години највише извозила дрво и производе од дрвета, електричну енергију, минерална горива и уља, те производе њихове дестилације, обућу, хемијска неорганска и органска једињења, племените и радиоактивне метале, те лампе и друга свијетлећа тијела.