latinica  ћирилица
05/03/2018 |  11:17 ⇒ 11:17 | Аутор: РТРС

Нема реализације нове стратегије без учешћа ентитетских власти

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да та организација подржава доношење нове стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина, али да сматра да у БиХ није створен систем правне државе и одговорности да би се могло вјеровати у њену реализацију.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

"У БиХ није створена друштвена и политичка клима, односно систем правне државе и одговорности да би ми могли вјеровати у реализацију нове стратегије, поготово ако у томе нема значајног учешћа ентитетских власти", рекао је Митровић.

Он је оцијенио да је старој стратегији истекло вријеме и није дала никакве резултате.

Митровић сматра да би нова стратегија БиХ за рад на предметима ратних злочина требало да садржи и "регистар потенцијалних оптужница".

"У складу са кодексом понашања у правосуђу требало би видјети могућност да се у шифрама направи регистар потенцијалних оптужница, како би људи из струке могли препознати који је то обухват нових сложених предмета и оних који до сада нису процесуирани", рекао је Митровић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је раније  да је Радна група за израду измјена и допуна Стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина у потпуности усагласила текст овог документа.

"Након што владе Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ и Брчко дистрикта доставе позитивна мишљења на овај документ, стратегија може ићи на усвајање у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ", појаснио је Којић.

Рок за процесуирање најсложенијих предмета ратних злочина истекао је у децембру 2015. године.

Савјет министара донио је прошле године одлуку о формирању Радне групе за израду измјена и допуна Стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина, са задатком да тај посао буде завршен до краја маја.

Извор: СРНА