latinica  ћирилица
05/03/2018 |  11:58 | Аутор: РТРС

Москва предлаже састанак Лавров-Тилерсон у Етиопији

Замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков рекао је данас да је Русија предложила састанак шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Рекса Тилерсона у Етиопији ове седмице, јавила је агенција РИА "Новости".
Сергеј Лавров и Рекс Тилерсон (Фото: © Sputnik/ Eduard Pesov) -
Сергеј Лавров и Рекс Тилерсон (Фото: © Sputnik/ Eduard Pesov)

Очекује се да ће и Тилерсон и Лавров бити у Африци ове седмице, а Рјабков је рекао да је Москва предложила разговоре у Етиопији крајем седмице.

Рјабков је, такође, коментарисао ситуацију у источној Гути. Он је рекао да америчка процјена ситуације у источној Гути "не одговара реалности", пренио је Интерфакс.

Лавров је рекао у интервјуу магазину "Ом Дафрик" да ће током посјете Африци разговарати о борби против тероризма, те начинима јачања трговинске и економске сарадње.

Он је додао да је циљ његове турнеје, током које ће посјетити Анголу, Зимбабве, Мозамбик, Намибију и Етиопију, јачање веза у различитим областима и потрага за новим подручјима трговинске, економске, научне, техничке и хуманитарне сарадње, пренио је ТАСС.

"Очекујемо размјену гледишта по великом броју регионалних и глобалних питања, укључујући борбу против тероризма, кораке за рјешавање кризе, посебно у региону Сахара-Сахел, региону афричког рога и Великих језера", рекао је Лавров.

Лавров је, такође, додао да Москва придаје велики значај јачању веза са афричким регионалним и субрегионалним организацијама, превасходно Афричком унијом.

Извор: СРНА