latinica  ћирилица
05/03/2018 |  12:23 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Подсјећање на злочине Ханџар - дивизије

Почетом марта 1943. године, на иницијативу њемачких нациста и уз сарадњу усташких власти поглавника Анте Павелића формирана је "Ханџар дивизија", састављена махом од муслиманских младића из данашње БиХ, која је починила велике злочине над српским становништвом и партизанима.
Ханџар Дивизије (Фото:Bundesarchiv Bild 101III-Mielke) -
Ханџар Дивизије (Фото:Bundesarchiv Bild 101III-Mielke)

Ова дивизија је, у тренутку оснивања, бројала 21.064 војника. За ознаке на оковратнику и тактички симбол јединице искориштен је мотив руке која држи кратку сабљу /ханџар/, узет са аустроугарског грба БиХ, па је међу војницима одмах прозвана "Ханџар дивизијом".

Према расположивој и сачуваној документацији, "Ханџар дивизија" је од марта до октобра 1944. године извршила бројне злочине у Срему, те у сјевероисточном дијелу БиХ, који су по свирепости и начину извршења далеко превазишли оне њихових ментора - нациста.

О томе је пред судом 1945. године свједочио Матиас Фрања, командант 28. пука те дивизије, а касније члан дивизијског штаба. У свом исказу, говорећи о једној од акција, он је испричао:

"Ови су људи клали све на шта су наилазили, а што није носило фес. Било је случајева да је официр који је био на челу колоне видио како људи раде на њиви. Кад би се доцније окренуо, могао је видјети да ти људи који су малочас радили више нису били живи".

У периоду од шест мјесеци на подручју Брчког, Бијељине, Зворника, Угљевика, Шековића, Власенице, Градачца, Босанског Шамца, Лопара, Тузле, Лукавца и Кладња побијена су најмање 1.803 лица, с тим да је на подручју Шида, Сремске Раче и Винковаца убијено више од 700 цивила.

Припадници ове јединице посебно су се истакли у масакрирању рањених и заробљених партизана и Срба. Спирала злочина је била једнодимензионална - подједнако се односила на старце, жене и дјецу, те одрасле мушкарце.

"Ханџар дивизија" је нарочито била свирепа према младим женама.

Извор: СРНА