latinica  ћирилица
05/03/2018 |  13:11 | Аутор: РТРС

Три пута већи извоз него увоз љековитог биља, шумских плодова и меда

Сектор љековитог биља, шумских плодова и меда у прошлој години остварио је извоз од 36 милиона КМ у 41 земљу, који је био три пута већи од увоза, рекао је секретар овог сектора у Спољнотрговинској комори /СТК/ БиХ Мирко Бошковић.
Мед - Фото: РТРС
МедФото: РТРС

Бошковић је на конференцији за новинаре истакао да је раст извоза у 2017. години у односу на претходну годину био 3,7 милиона КМ или 11 одсто, док је увоз биљежио пад од четири одсто.

"Рекордна покривеност увоза извозом наставила је да расте у 2017. години и износи 338 одсто, односно на једну КМ увоза извозимо 3,38 КМ", нагласио је Бошковић.

Он је рекао да је у прошлој години највећи извоз остварен у Италију, Њемачку и Хрватску, а међу првих седам земаља, шест је из ЕУ.

Бошковић је навео да је у прошлој години највише извезено гљива у 22 земље и етеричних уља у 30 земаља.

Према његовим ријечима, након пада увоза меда у 2016. години, у 2017. години долази до поновног раста, па упркос бољим извозним резултатима, биљежи се све већи дефицит у тој категорији.

Представник пројекта УСАИД-а Фарма два Феђа Беговић навео је да је Сектор љековитог биља, шумских плодова који укључују гљиве, етеричних уља и зачина и меда у прошлој години извезао 36 милиона КМ у односу на увезених 11 милиона КМ и покривеност увоза извозом је 338 одсто.

"У свим категоријама биљежимо суфицит, осим у извозу меда", рекао је Беговић и додао да у извозу доминирају гљиве са 48 одсто укупног извоза или 17 милиона КМ, док на страни увоза доминира љековито биље у вриједности од 4,4 милиона КМ или 41 одсто увоза.

Беговић додаје да је извоз етеричних уља у протеклих пет година порастао за 320 одсто, као и зачина за 241 одсто.

Извор: СРНА