latinica  ћирилица
05/03/2018 |  13:43 ⇒ 16:30 | Аутор: РТРС

Влада и синдикати договорили измиривање обавеза у вези са трошковима превоза

У Бањалуци је данас потписан Меморандум о измиривању обавеза у вези са трошковима превоза радника између Владе Републике Српске и гранских синдиката - Синдиката образовања, науке и културе, Синдиката радника унутрашњих послова, Синдиката управе и Синдиката правосуђа.
Влада и грански синдикати потписали Меморандум - Фото: СРНА
Влада и грански синдикати потписали МеморандумФото: СРНА

Меморандум о измиривању обавеза насталих поводом извршења одлука Уставног суда Српске потписали су потпредсједник Владе Српске Антон Касиповић и предсједници Синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић, Синдиката радника унутрашњих послова Аница Јондић, Синдиката управе Божо Марић и Синдиката правосуђа Синиша Петровић, саопштено је из Министарства правде Српске.

Меморандум предвиђа да накнада трошкова превоза, приликом доласка на посао и повратка са посла, буде исплаћивана у складу са одредбама посебних колективних уговора, и то за раднике којима је мјесто становања удаљено од радног мјеста више од четири километра, у висини пуне цијене превозне карте у јавном саобраћају или уговорене цијене мјесечне карте код овлашћеног превозника.

Потписници су се сагласили да измиривање обавеза насталих ради извршења одлука Уставног суда Српске за 2016. и 2017. годину, а које нису утужене, почну након реализације Меморандума о разумијевању о измиривању обавеза из претходног периода закљученог 21. априла прошле године, и то у шест рата.

Влада Републике Српске, уважавајући досадашњу сарадњу и неопходност постојања социјалног дијалога на партнерским основама, изражава спремност да и убудуће са синдикатима разговара о свим питањима у вези са остваривањем права и обавеза прописаних колективним уговорима.

Потписивању Меморандума у Административном центру Владе Републике Српске присуствовали су и министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач, министар просвјете и културе Дане Малешевић, те министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић.

Извор: СРНА