latinica  ћирилица
05/03/2018 |  14:02 | Аутор: РТРС

Откривено 520 илегалних миграната у БиХ

Припадници Граничне полиције БиХ су од почетка године до 4. марта открили 520 држављана земаља високог миграционог ризика у покушају или непосредно након илегалног преласка границе БиХ, што је знатно повећање у односу на исти период прошле године.
Мигранти у БиХ (Фото: Аваз) -
Мигранти у БиХ (Фото: Аваз)

Највише илегалних миграната долази из Сирија - 156, потом из Либије 68, Пакистана 52, Авганистана 51, Палестине 45, Алжира 30, Марока 22, Ирака 17, Турске 14, Ирана 12, Туниса шест, Кубе пет, по три из Индије и Албаније, по два из Бангладеша, Јордана и Египта, један из Сомалије, те 29 са подручја Косова.

У саопштењу из Граничне полиције БиХ наводи се да је 458 лица спријечено да уђе у БиХ, тако да су одустали од покушаја преласка границе због ангажовања полицијских службеника на самој граничној линији са Црном Гором и Србијом.

Највећи број илегалних миграната откривен је на подручју Требиња, Гацка, Вишеграда, Зворника, Братунца, Велике Кладуше, Бијељине, Бихаћа, те у мањем броју на подручју Брчког, Фоче, Посушја, Чапљине и Груда.

С обзиром да је повећан број откривених илегалних миграната на подручју источне Херцеговине, Зворника, Братунца, Вишеграда и Велике Кладуше додатно су ангажовани полицијски службеници и преусмјерена специјалистичка опрема из других организационих јединица Граничне полиције БиХ у јединице гдје се укаже потреба за њиховим ангажовањем.

"Уз мјеру одвраћања илегалних миграната од преласка границе, припадници Граничне полиције БиХ континуирано реализују обилазак, надзор и осматрање, прикупљају обавјештајно-безбједносне податке, постављају засједе и контролне пунктове, прегледају товарне просторе теретних возила и реализују мјешовите патроле уз заједничку границу БиХ са сусједним земљама", каже директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић.

Он истиче да према илегалним мигрантима службеници поступају у складу са међународним хуманитарним правом.

Галић је додао и да ова полицијска агенција, уз друга тијела у чијој су надлежности илегалне миграције, успијева одговорити на појачан миграциони притисак и све већи број покушаја илегалних улазака у БиХ држављана земаља високог миграционог ризика.

Извор: СРНА