latinica  ћирилица
05/03/2018 |  15:14 ⇒ 06/03/2018 | 08:58 | Аутор: РТРС

Сребреница: Додику највише општинско признање, Бошњаци напустили сједницу (ВИДЕО)

Предсједнику Републике Српске Милораду Додику биће додијељено највеће признање општине Сребреница - Плакете са златним грбом општине, одлучено је на данашњој тематској сједници Скупштине општине Сребреница, коју су због те одлуке напустили бошњачки одборници.
СО Сребреница - Фото: РТРС
СО СребреницаФото: РТРС

Приједлог Комисије о додјели награда и признања поводом Дана општине усвојен је већином од 11 гласова и те награде ће бити додијељене на свечаној сједници Скупштине општине 11. марта у 12.00 часова у сребреничком Културном центру.

Усвајању овог приједлога претходила је жучна расправа и непомирљиви ставови око додјеле највећег општинског признања, па су бошњачки одборници напустили сједницу.

За највеће општинско признање предложен је предсједник Републике Српске Милорад Додик и за тај приједлог су се једногласно изјаснили и српски и бошњачки чланови Комисије за додјелу награда и признања, те га прослиједили Скупштини општине на разматрање и доношење коначне одлуке о томе, као и о приједлозима за додјелу осталих награда ове општине.

Неки бошњачки одборници су се успротивили том приједлогу и дошло је до дуже полемике и мноштва реплика и оспоравања, те "уцјена" бошњачких одборника напуштањем сједнице и да ће то довести у питање кредибилитет њених одлука.

Будући да није дошло до повлачења приједлога за додјелу награда, бошњачки одборници су напустили сједницу, а у сали је остало 12 српских одборника од укупно 21 одборника колико броји сребренички парламент.

Приједлог комисије о додјели награда и признања поводом Дана општине, 11. марта усвојен је већином од 11 гласова.

Владајућу коалицију у сребреничком парламенту до сада су чинили одборници СНСД-а, ДНС-а, СДС-а и клуба одборника СДА и СБиХ.

За одлуку о додјели награда и признања осим одборника СНСД-а, ДНС-а, СДС-а гласали су и одборници из ПДП-а и СРС који су у опозицији у овој Скупштини.

Начелник сребреничке општине Младен Грујичић рекао је да је он предложио Додика за највеће општинско признање и да није хтио да повуче тај приједлог на чему су Бошњаци инсистирали јер се они противе свему што је српско.

"Они се стално противе свему што носи српско име и стално раде на националној подјели и подвајањима да би се додворили својим бирачима. Ја сам начелник свим грађана и желим да са свима сарађујем и да радим у интересу свих, међутим бошњачка политика у Сребреници води се из Сарајева и то доводи до раздора и неповјерења", оцијенио је Грујичић.

Он сматра да неки бошњачки одборници желе да изврше притисак и удар на њега најавама да ће организовати протесте и инсценирати немире, те оцјењује да су то бесмислице и да се на тај начин само може успорити развој ове средине што је некима циљ.

Грујичић је оцијенио "бесмисленим називање квазибошњацима оних који раде у општинској администрацији и сарађују са колегама из другог народа, што чине неки бошњачки одборници, предвођени предсједником Скупштине општине Алијом Табаковићем".

"Мој интерес је развој и просперитет Сребренице, њено отварање и привлачење инвеститора који би отворили радна мјеста и за Србе и Бошњаке што претходни Бошњачки начелници нису чинили или су се радна мјеста отварала само за Бошњаке", рекао је Грујичић.

На данашњој сједници усвојена је и одлука о измјени одлуке о наградама и признањима по којој се јубиларне награде запосленим у општинској администацији додјељују за 20 и 30 година рада у институцијама и укида ранија јубиларна награда за десет година стажа.

Извор: СРНА