latinica  ћирилица
05/03/2018 |  15:21 ⇒ 06/03/2018 | 07:55 | Аутор: РТРС

Сутра исплата материнског додатка за незапослене породиље (ВИДЕО)

Сутра почиње исплата материнског додатка за незапослене породиље у износу од 405 марака, потврђено је из Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске.
Јавни фонд за дјечију заштиту - Фото: РТРС
Јавни фонд за дјечију заштитуФото: РТРС

Незапослена медицинска сестра Јелена Караман, друго дијете, сина Метеја, родила је почетком децембра. Каже да ће њеној четворочланој породици матерински додатак од 405 марака током бебиних првих 12 мјесеци бити драгоцјена помоћ.

"Сви говоре о подстицању рађања, о наталитету, а све досад није било нешто много подстицаја од стране државе. Сада је ово велики, велики корак", истиче Караманова.

Право на матерински додатак остварило је у јануару 350 незапослених мајки, а у фебруару још 338. Процјењује се да ће за ново право које је у закон уведено на иницијативу предсједнице Владе Жељке Цвијановић, до краја године бити потребно 16 милиона марака.

Недељко Јовић, директор Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске каже да је пројекција била да ће број незапослених породиља из мјесеца у мјесец бити све већи.

"Средства која су потребна за исплату овог права у сваком наредном мјесецу ће бити виша, тако да очекујемо да ће до краја ове године број незапослених породиља бити близу 6.000", истиче Јовић.

Матерински додатак ће добити 688 мајки које су родиле дјецу у децембру и јануару, а за исплату је обезбијеђено 420.390 марака. За финансирање материнског додатка, уз остала права из Закона о дјечијој заштити, ове године ће бити издвојено око 16 милиона марака.

Процјењује се да ће већ сљедеће године за ову мјеру пронаталитетне политике бити издвојено око 30 милиона марака. Фонд дјечије заштите наставља и редовну исплату других права међу којима је дјечији додатак чија исплата, такође, почиње сутра.

До краја седмице 841 породиља добиће помоћ за опремање новорођенчади.