latinica  ћирилица
05/03/2018 |  15:41 ⇒ 15:46 | Аутор: РТРС

Црнадак и Јаналидзе потписали Меморандум о сарадњи

Министри иностраних послова БиХ Игор Црнадак и Грузије Михаил Јаналидзе потписали су данас у Сарајеву Меморандум о сарадњи између два министарства којим ће се интензивирати сарадња у вези са развојем односа и приближавањем ЕУ.
Црнадак и Јаналидзе - Фото: СРНА
Црнадак и ЈаналидзеФото: СРНА

Црнадак је истакао да ће овај меморандум интензивирати јачи политички дијалог, довести до нових посјета на високом нивоу, у другим областима и ресорима.

Он је рекао да двије земље имају јако добре односе без питања која их оптерећују, те да не постоје амбасаде ни у БиХ ни у Грузији, али да је у посљедње вријеме однос добио на интензитету, након прве његове посјете 2016. године.

Према његовим ријечима, потребно је да се направи напредак у економији, посебно у спољнотрговинској размјени двије земље, која на годишњем нивоу не прелази 500.000 евра.

"Очекујемо да ће неколико споразума која се разматрају у области трговине бити ускоро постигнути, те да ће двије земље радити на развоју туризма", рекао је Црнадак и додао да су укинуте визе између двије земље.

Црнадак је рекао да је разговарано о односима у европско-азијско-кавкаском региону и западном Балкану, гдје је БиХ посвећена потпуној стабилизацији и развоју.

Он је истакао да и БиХ и Грузија имају исте ставове када је ријеч о самопроглашеном Косову, али и да и један и други регион у ком се налазе "траже једну врсту релаксације" и дугорочне стабилности са ЕУ.

Црнадак је понудио Грузији да БиХ подјели своја искуства везана за приближавање ЕУ, посебно Дирекције за европске интеграције БиХ.

Министар иностраних послова Грузије Михаил Јаналидзе рекао је да подржава БиХ на њеном путу ка ЕУ, подржава њен суверенитет и територијални интегритет, те додао да је и коначан циљ његове земље улазак у Унију.

Он је подсјетио да је прошло 20 година од успостављања дипломатских односа двије земље, али да постоји велики потенцијал у привредној сарадњи, напомињући да Грузија са многим земљама има потписане поразаме који олакшавају процес те сарадње.

Извор: СРНА