latinica  ћирилица
05/03/2018 |  16:38 | Аутор: РТРС

Британске возачке дозволе неважеће у унији након "Брегзита"?

Возачке дозволе издате у Великој Британији би могле да постану неважеће у ЕУ након "Брегзита", што ће натјерати возаче да купују нове међународне возачке дозволе.

Документи Европске комисије су открили да би излазак Велике Британије из ЕУ могао да значи крај међусобног признавања возачких дозвола.

У папирима, који су коришћени само за "информативне и процесе презентације", наводи се да ће бити ускраћена сва тренутна права базирана на закону ЕУ, обавезе и бенефиције уколико Велика Британија више не буде чланица ЕУ.

На тренутним британским возачким дозволама налази се застава ЕУ.

Овакав потез би могао да наведе Британце да се ослоне на Женевску конвенцију о друмском саобраћају из 1949. године, којом се власницима међународних возачких дозвола дозвољава вожња у Европи.

Цијена Међународне возачке дозволе је 5,5 британских фунти, а дозвола важи годину дана. Међународне дозволе се могу купити у поштама и огранцима појединих предузећа за производњу моторних возила, пренио је "Дејли мејл".

Пет европских земаља, укључујући Њемачку, није укључено у Женевску конвенцију о друмском саобраћају.

Портпарол британског Одјељења за саубраћај рекао је за "Ауто експрес" да је циљ да се постигне договор са ЕУ о међусобном признавању возачких дозвола након "Брегзита" и да је такав договор у интересу обје стране.

Према Бечкој конвенцији, коју Британија примјењује иако ју није ратификовала, возачима из Велике Британије се гарантује да ће њихове возачке дозволе бити признате у ЕУ, уз посједовање одговарајуће међународне возачке дозволе.

Извор: СРНА